Doğum borçlanması hesaplaması nasıl yapılır ?

Toplum
Çalışan kadın personeller hayatlarının belirli dönemlerinde doğum izni alarak çalışma hayatlarına on altı ya da duruma göre on sekiz haftalık molalar vermektedirler. Almış oldukları doğum izni ya da i...
EMOJİLE

Çalışan kadın personeller hayatlarının belirli dönemlerinde doğum izni alarak çalışma hayatlarına on altı ya da duruma göre on sekiz haftalık molalar vermektedirler. Almış oldukları doğum izni ya da izinleri, emeklilik zamanlarında gün dolduramama sorunu oluşturduğundan dolayı problemler yaşamaktadırlar. Problemi çözmek amaçlı olarak da doğum borçlanması talep ederle. 

Doğum Borçlanmasını Kimler Yapabilir? 

2014 yılına kadar herkese doğum borçlanması hakkı tanımayan Sosyal Güvenlik Kurumu, kanunlara getirilen değişiklikler sonrasında bütün sigortalı çalışanlara doğum borçlanması hakkını tanındı. Bu değişiklik yapılan kanunlar sonucunda da hangi sigorta sınıfından (4A, 4B, 4C) olunursa olunsun doğum borçlanması yapabilme hakkı herkese tanındı.

DOĞUM BORÇLANMASI HESAPLAMA

Doğum Borçlanması Hangi Süre Aralıkları İçin Yapılmalıdır? 

Adı üzerinde olan doğum borçlanması, doğum anı ve sonrasını içine almaktadır. Kişi, doğumdan sonra en fazla yirmi dört aylık süreyi borçlandırabilmektedir. Yani borçlandırma isteyen her sigortalı personel en fazla iki yıllık borçlandırma talebinde bulunma hakkına sahiptir. Borçlandırmanın en üst zamanı iki yıl iken herhangi bir alt zaman kısıtlaması yoktur. Bu demek oluyor ki bir günden iki yıla kadar olan zamandan istediğinizi talep edebilir, borçlandırma yapabilirsiniz. 

Doğum Borçlanmasının Sigortalı Kadın Personele Ne Gibi Bir Faydası Vardır? 

Doğum borçlanması hakkını kullanarak emeklilik hesaplayan kadın personel, evinde oturduğu günleri işinde gibi gösterilerek emeklilik süresini uzatmamış olur. Emekliliğe kalan zaman hesaplanırken doğum izni nedeni ile oluşan boşluk, süreyi tam uzatırken tam o anda doğum borçlanması devreye girer. Doğum borçlanması, prim ödeme ve gün sayısını doldurma hakkı tanımaktadır. Doğum borçlanması ile prim ödeme zamanı artan kadın personel sigortalı emekli olma hakkına kavuşabilir. 

Doğum Borçlanması Yapmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir? 

Doğumdan önce annenin sigortası olması gereklidir. Önceki zamanda sigortası olmayan kadınlara bu hak tanınmayacaktır.

ñ Doğum sırasında ya da sonrasında dünyaya yeni gelmiş olan bebeğin hayatta olması gerekmektedir. Ölü doğum olduğu zaman borçlandırma yapılamayacaktır.

ñ Doğum borçlanması talep eden sigortalı kadının borçlanmayı yapacağı zamanda (doğumdan sonraki zamanın ilk iki yılı içerisinde) uzun süreli sigorta kollarına bağlı bir sigortalı olmamalıdır.

ñ Borçlanmanın yapılacağı doğum izni sürelerinde kişinin adına herhangi bir primin yatırılmamış olması gerekmektedir. Adına prim yatırılan kadın personelin borçlandırma talebi geçersiz sayılacaktır.

Her Doğumu Borçlandırabiliyor Muyuz? 

İki çocuk için alınabilen doğum izinlerine yine iki çocuk için verilen doğum borçlandırılması hakkı eşlik etmektedir. Yani doğum borçlanması sadece iki kerelik olan bir durumdur.

Evlat Edinmiş Olan Kadın Sigortalı Doğum Borçlanması Yapabiliyor Mu? 

Kadın, iki yaşını doldurmamış çocuğu kocası ile birlikte ya da tek başına evlat edinebilmektedir. Evlat edinmiş olan kadın sigortalılar da doğum borçlanması yapabilir. Diğer yandan, evlat edinilmiş olan çocuğu dünyaya getirmiş olan annenin de doğum borçlanması yapma hakkı vardır. Evlat edinilmiş olan çocuğun asıl annesi, doğum anından çocuğun evlatlık verildiği süreye kadar geçmiş olan iki yılı borçlanabilir. Çocuğu evlat edinen anne ise evlat edindiği tarihten doğumdan sonraki iki yıllık sürenin dolduğu tarihe kadar olan süreyi borçlanabilir. İki yaşını doldurmuş çocuğu evlat edinen sigortalı kadın personellerin ise doğum borçlanması yapma hakkı yoktur.

Doğum Borçlanmasında  Geçen Süre Hangi Statüde Değerlendirilecektir?   

ñ Borçlanma yaptığı tarihte sigortası olmayan kadının yaptığı borçlanma, en son sigortalılık statüsüne sayılmaktadır.

ñ Doğum borçlanması yapan sigortalı kadın personelin borçlanmış olduğu süreler borçlanma tarihindeki sigortalılık statüsünde değerlendirilmektedir. Sigortalı kadın 4A’lı olarak borçlanma yaparsa, bu süreler halen 4Aa’lı olarak sayılır.

https://www.ssk.biz.tr/2013-dogum-borclanmasi-hesaplam/

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/