Doğum parası hakkında bilmeniz gereken her şey

Toplum
Sigortalı kadın çalışanlar, çalışma süreleri içerisinde hamile kaldıklarında 16 haftalık doğum izni hak ederler. Hak ettikleri bu izin 8 hafta doğumdan önce, 8 hafta da doğumdan sonra olmak üzere çalı...
EMOJİLE

Sigortalı kadın çalışanlar, çalışma süreleri içerisinde hamile kaldıklarında 16 haftalık doğum izni hak ederler. Hak ettikleri bu izin 8 hafta doğumdan önce, 8 hafta da doğumdan sonra olmak üzere çalışana kullandırılmaktadır. Çoğul gebeliklerde ise bu sürenin üzerine 2 hafta daha eklenmektedir. Doğum izni doktor onayı ve raporu ile SGK’ya bildirilmektedir. Bu süre içerisinde ise çalışan hamile sigortalıların prim ödemesi işveren tarafından gerçekleştirilmez. Ödemesi yapılan hamile çalışanlar da vardır ancak; istisnasi bir durumdur.

DOĞUM PARASI

Hamile çalışanlar sigorta ödemelerinin gerçekleştirilmediği dönemden sonra işten ayrılırlarsa geriye dönük 8 ya da 10 haftalık dönemin sigortası için borçlanabilir, prim ödemesini gerçekleştirerek yeniden sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir.

Eskiden sigortalı kadın işçinin işten ayrıldıktan sonra 300 gün içerisinde doğum borçlanmasını ödemesi gerekiyordu ancak; bu usul son dönemde ortadan kaldırıldı. Yeni karar ile birlikte kadın sigortalı çalışanlar doğum borçlanmalarını istedikleri zaman ödeyebilmektedir.

Kimler Doğum Borçlanması Yapabilir?

 

  1. SSK giriş tarihinden sonra gerçekleşen doğumlarda kadın sigortalılar doğum borçlanmasından faydalanabilmektedir.
  2. Doğum borçlanması, SSK giriş tarihinden önce yapılan doğumları ne yazık ki kapsamamaktadır.
  3. Bağkur ve emekli sandığı kapsamında olan kadın çalışanlar doğum borçlanmasından faydalananmamaktadır.
  4. Geçmiş dönemde 1 gün dahi olsa SSK’lı olarak çalışmış görünen Bağkur ya da Emekli sandığına bağlı kadın çalışanlar doğum borçlanması yapabilmektedir.
  5. Doğum borçlanmasından yararlanabilmek için bebeğin canlı olarak doğması gerekmektedir. Doğduktan belli bir süre sonra ölen bebekler doğum borçlanmasından yararlanmaya engeldir. Ancak; kadın sigortalı, bebek bir kaç günlük süre sonunda ölürse, doğumdan ölüme kadar olan süreyi borçlanabilmektedir.
  6. Doğum borçlanmasının yapılacağı süre zarfında kadın sigortalının iste bağlı sigortasının bulunmaması gerekmektedir.
  7. Belli bir süre staj gören ve sigorta ödemesi yapılmış olan Ticaret Lisesi mezunları doğum borçlanmasından yararlanabilmektedir.
  8. Sigortalı kadınlar yalnızca gerçekleştirdikleri 2 doğum için doğum borçlanmasından faydalanabilmektedir.
  9. Doğum başına 2 yıl, 2 doğum için 4 yıl borçlanılabilmektedir.
  10. 4 seneden daha az güne ihtiyacı olan çalışanlar ihtiyaçları olan süre kadar da borçlanma sağlayabilmektedir.

 

Doğum Borçlanması Maliyeti

Doğum borçlanması yapacak olan kadın çalışanın belli bir tutar ödemesi gerekmektedir. Bu tutar, kadın çalışanın borçlandığı süreye göre de değişiklik göstermektedir. Kadın çalışanların bu süre zarfında izlemesi gereken bazı yollar bulunmaktadır.

 

  1. Öncelikle ihtiyaç duyulan süre kadar borçlanmayı sağlayabilmek için ilgili SGK müdürlüklerine başvuruda bulunulması gerekmektedir
  2. Çalışan kadın sigortalı, borçlanacağı süre ve hangi tutar üzerinden borçlanma gerçekleştireceğine dair dilekçeyi SGK’ya sunar.
  3. Çalışan kadın tutar belirlemesi yaparken asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında bir tutar seçerek SGK’ya bildirebilmektedir.
  4. Her ay 30 gün olarak kabul gördüğünden hesaplamalar 30 gün üzerinden yapılmaktadır.
  5. Günlük kazancın %32’lik kısmı borçlanma primini esas almaktadır. Bir örnek ile açıklayacak olursak; net agari ücret üzerinden ödeme yapmak isteyen bir kadın, 1404 TL yi önce 30’a bölecek, günlük tutarın %32’sini kaç gün için borçlanma sağlayacaksa ödeyerek borçlanmayı gerçekleştirebilecektir.
  6. Sigortalı kadın çalışan ödemelerini 1 ay içinde gerçekleştirmek durumundadır.
  7. GSS ödemesi gerçekleşen kadınlar için prim ödemesi günlük tutarın %32’si değil, %20’si şeklinde ilerlemektedir.
  8. Doğumun gerçekleşmesinin ardından 300 gün içerisinde başvuruda bulunan ancak; başvuruları reddedilen kadın çalışanların durumları son kararın çıkması ile birlikte tekrar değerlendirmeye alınmaktadır.
  9. Yeniden değerlendirme talebi olan kadın çalışanlar, dilekçelerini oluşturarak ilgili SGK müdürlüğüne başvuruda bulunarak değerlendirme talep edebilmektedir.

 

https://www.ssk.biz.tr/ssk-dogum-parasi/