Bu seçimde ilk kez 1 milyon genç oy kullanacak. Ve bu gençler işsiz. Artan işsizlik oranları, hayatın pahalılaşması, ruhsal bunalımlar, hamaset söylemleri ve kutuplaşma ile gençler sandık başına gidecek ve siyasal iradelerini ortaya koyacak.
Adaylar projelerini açıklarken gençlerin en çok dikkatini çeken ise istihdama yönelik projeler oluyor. Türkiye yerel seçim atmosferine girmişken seçime girecek adayların oranları da belli olmaya başladı. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) askıya çıkardığı listelere göre 57 milyon 93 bin 985 seçmen bulunuyor. Bunların 1 milyon 2 bin 392’si ilk kez 31 Mart yerel seçimlerinde oy kullanacak. Yani seçimin belirleyicisi Türkiye’de 10 milyonun üzerinde bulunan gençler olacak.
İŞSİZLİK, PAHALILIK, RUHSAL BUNALIM VE SEÇİM
Sandık başına gidecek milyonlarca gencin, seçime yapacağı etki düşünüldüğünde seçimin kaderini gençler belirleyecek. Seçime ilk kez girecek 1 milyon 2 bin 392 seçmen, toplam seçmenin 1,8’ine denk geliyor. Artan işsizlik oranları, hayatın pahalılaşması, ruhsal bunalımlar, hamaset söylemleri ve kutuplaşma ile gençler sandık başına gedecek ve siyasal iradelerini ortaya koyacak.
HER DÖRT GENÇTEN BİRİ İŞSİZ
Gençlerin en büyük sıkıntıları arasında yer alan işsizlik, onları bir girdabın içine sokuyor. Sürekli artan işsizlik oranları gençlerin geleceğine dair umudunu kırıyor. Ekonomi için yapılan çalışmalarda işsizlik oranlarına bakıldığında istikrar sağlanamadığı görülüyor. 2018 yılının Ekim ayı verilerine göre genç işsizlik yüzde 22,3 olarak tespit edilirken Türkiye’de her 4 gençten biri işsiz durumda. İktidar tarafından açıklanan ekonomi programında da işsizlik oranlarının daha da artacağı belirtilirken, gençler sandığa işsizlik kaygısı ile gidecek.