Benin Cumhuriyeti hakkında bilgiler

Ülkeler
Benin Cumhuriyeti hakkında kısaca bilgiler… Benin Cumhuriyeti’nin nüfusu kaçtır? Benin dini nedir? Benin para birimi nedir? Benin ekonomisi hakkında bilgiler… Detaylar haberimizde...
EMOJİLE

Benin Cumhuriyeti hakkında kısaca bilgiler… Benin Cumhuriyeti’nin nüfusu kaçtır? Benin dini nedir? Benin para birimi nedir? Benin ekonomisi hakkında bilgiler… Detaylar haberimizde…

ÜLKE ADI: Benin Cumhuriyeti
BAŞKENT: Porto-Novo
YÜZ ÖLÇÜMÜ: 114.763 km²
NÜFUS: 10.323.000
PARA BİRİMİ: CFA Frangı
DİL: Fransızca
YÖNETİM BİÇİMİ: Çok Partili Demokrasi
KURULUŞ TARİHİ: 1 Ağustos 1960

Benin ülkesi beş doğal bölgeye ayrılır:  Kıyı bölgesi, Kil bölgesi, Benin platoları, Atakora Dağları ve Nijer Düzlükleri. Ülkenin en yüksek noktası 658 metrelik Sokbaro Dağı‘dır. Benin’in toplam yüz ölçümü 114.763 km²’dir. Başkenti Porto-Novo’dur. Fransızca konuşulan ülkede para birimi olarak CFA Frangı kullanılmaktadır.

Benin Cumhuriyeti 12 üst düzey yönetim bölgesine ayrılmıştır. Departman adı verilen bu bölgeler kendi arasında 77 komün adı verilen alt yönetim bölgesine ayrılır.

12 üst düzey yönetim bölgeleri şunlardır: Alibori, Atakora, Anlantique, Borgou, Collines, Kouffo, Donga, Littoral, Mono, Oueme, Plateau ve Zou bölgeleridir. Benin Cumhuriyeti’nde toplam nüfus 10.323.000 kişidir.

Benin Cumhuriyeti genelinde yerel dinlere inananların oranı yüksektir. Vudu başta olmak üzere yerel dinlere inananların oranı %23,4 seviyesinde olup, sadece Vudu dinine inanların oranı %17,3 düzeyindedir. Yerel dinlerin dışında ülkede hakim olan din Hristiyanlıktır. Nüfusun %42,8’i hristiyandır. Bu oran içerisinde katolik mezhebine mensup hristiyanların oranı %27,1, protestan mezhebine mensup %10,4 ve diğer hristiyan mezheplerine mensupların oranı da %5,3 düzeyindedir. İslamiyet ülke içerisinde en yaygın ikinci din konumunda olup, ülkedeki Müslümanların oranı %24,4 düzeyindedir.

Benin Cumhuriyeti’nin Tarihi

17. yüzyılda Batı Afrika’nın bu bölgesine, Benin topraklarından daha büyük bir alana sahip olan Dahomey Krallığı hükmediyordu. Dahomey Krallığı, zengin bir devletti. Kıtayı sömürmek için gelen Portekizliler ve Hollandalılar ile köle ticaret ağı kurmuşlardır. Batı Afrika’nın bu bölgesi bu nedenle “Köle Sahili” olarak bilinmektedir. 19. yüzyıla gelindiğinde Dahomey Krallığı, Fransız Batı Afrika kolonisi haline gelmiştir. 1960’da bağımsızlıklarını kazanmışlardır. Dahomey Krallığı’nın adı 1975 yılında Benin olarak değiştirilmiştir.

Benin Cumhuriyeti’nde Ekonomi

Benin Cumhuriyeti’nde sanayi kurulmamıştır. Sanayi mamullerini ithal etmektedir. Sürekli dış yardımlara muhtaç olan Benin, daha çok Fransa’dan yardım almaktadır. Halkın büyük bölümü tarımla uğraşır. Yağ hurması en büyük gelir kaynaklarıdır. Ormanlık alanlarında bol miktarda hindistan cevizi bulunmaktadır. Maden olarak kireç taşı yatakları mevuttur. İç kesimlerde petrol bulunsa da hâlâ işletilmemektedir.