Darbeye Ortam Çorum ve Maraş’ta Hazırlandı

Olaylar
Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında açılan 12 Eylül davasının dünkü duruşmasında Türkiye’yi adım adım darbeye götüren Çorum, Kahramanmaraş ve Sivas olayları konuşuldu. Dönemin tanıkları, kı...
EMOJİLE

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında açılan 12 Eylül davasının dünkü duruşmasında Türkiye’yi adım adım darbeye götüren Çorum, Kahramanmaraş ve Sivas olayları konuşuldu. Dönemin tanıkları, kışkırtmalar sonucu çıkarılan ve ‘özellikle müdahale edilmeyen’ olaylarla Türkiye’yi darbeye götüren yolun taşlarının döşendiğini ifade etti.

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı 12 Eylül davasının dün yapılan ikinci duruşmasında, Sivas, Kahramanmaraş ve Çorum olaylarının şahitleri yaşananları anlattı. Eski milletvekili Azimet Köylüoğlu ile CHP Kahramanmaraş Milletvekili Hüseyin Doğan, tedbirler alınmayarak darbenin kilometre taşlarının döşendiğini söyledi. Maraş olayları sanığıyken beraat eden Ökkeş Şendiller ise Maraş, Sivas ve Çorum davalarının üstünün mahkemelerce kapatıldığını savundu.

Duruşmada müdahillik talep edenlerin avukatı Ural Gündoğan, sanıklar Evren ve Şahinkaya’nın, bir sonraki duruşmaya zorla getirilmelerine karar verilmesini talep etti.

Evren ve Şahinkaya’nın sanık olduğu 12 Eylül darbesi davasının ikinci gün duruşmasında müdahillerin talepleri alındı. Darbecilerin yargılanmasını isteyen gruplar, ilk günün aksine dün Ankara Adliyesi önünde bulunmadı. Davaya müdahil avukatlar ve şahsen müdahil olmak isteyenler, hem şahitliklerini hem de taleplerini dile getirdi. Sanıkların gelmemesi sebebiyle iddianame yine okunmadı. Duruşmada söz alan eski CHP’li milletvekili Azimet Köylüoğlu, 9 Eylül 1978’de Sivas’ta adeta iç savaş provası yapıldığını ileri sürdü. O dönemde işkence ve kötü muamelelere maruz kaldığını belirten Köylüoğlu, 11 kişinin öldüğü Sivas olayları sırasında valiliğin ve emniyetin müdahale etmeyerek darbeye zemin hazırlandığını kaydetti.

Eski Kahramanmaraş Milletvekili Hüseyin Doğan da Kahramanmaraş olaylarının bilançosunu hatırlatarak, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in asker karşısındaki çaresizliğine dikkat çekti. Olayları engellemek için İçişleri Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunduğunu, sonuç alamamaları üzerine Ecevit’e gittiklerini anlatan Doğan, "Milletvekili olduğumuz için insanlar evimizde toplandı. Bu feryatları alırken ben telefonu Bülent Ecevit’e verdim. Ecevit daha sonra büyük bir acıyla üst düzey komutanlığı aradı. Müspet bir cevap alamayınca telefonu öfkeyle kapattı." şeklinde konuştu. Dönemin CHP Çorum Milletvekili Şükrü Bütün de, MHP’li Bakan Gün Sazak’ın öldürülmesi bahane edilerek, Çorum ve Alaca’da cami yakıldığı yalanı yayıldığını ve çıkan olaylarda 57 kişinin öldürüldüğünü aktardı. Bütün, "12 Eylül’ü yapanlar, ‘Hele şartlar olgunlaşsın.’ diyerek sanki kırmızı halıda darbeye yürüdüler." değerlendirmesini yaptı.

DARBE, YUNANİSTAN’I NATO’YA ALMAK İÇİN YAPILDI

Kahramanmaraş olaylarında yargılanıp beraat eden eski BBP milletvekili Ökkeş Şendiller, "Bedrettin Cömert’in ‘Bizim çocuklar başardı.’ sözünü hatırlatmak istiyorum. Ecevit, Demirel ve Türkeş, ‘Eğer Yunanistan’ın NATO’ya alınmasını kabul etseydi bu olaylar olmayacaktı.’ demiştir. Yunanistan’ın NATO’ya kabulünü Kenan Evren imzalamıştır." diye konuştu. Daha sonra müdahil avukatlardan İmdat Balkoca, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında yakalama kararı çıkartılmasını talep etti. Balkoca’ya Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, "Bizim argümanlarımız belli. İmzalarımıza bakar. Biz de o imzaları attık. Kalkıp da ben mi getireceğim? Bazı kırıntıları duyuyoruz." cevabı verdi. Mahkeme, duruşmaya bugün kaldığı yerden devam edecek. Mahkeme heyetinin, müdahillik taleplerinin ardından ara karar açıklaması bekleniyor.

Zaman