IŞİD Türkiye Konsolsuluğu‘na girdi

Olaylar
Irak Şam İslam Örgütü(IŞİD) Musul’daki Türk Konsolosluğu’na baskın yaptı. IŞİD militanları, Konsoloslukta görevli tüm diplomatları rehin aldı. Musul’da kontrolü ele geçirerek Kerkük&...
EMOJİLE

Irak Şam İslam Örgütü(IŞİD) Musul’daki Türk Konsolosluğu’na baskın yaptı. IŞİD militanları, Konsoloslukta görevli tüm diplomatları rehin aldı.

Musul’da kontrolü ele geçirerek Kerkük’e doğru ilerleyen Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) Musul’daki Türk Konsolosuluğu’nu işgal etti. 

TÜRK DİPLOMATLAR VE 40 ÖZEL HAREKATÇI REHİN ALINDI

Bölgeden gelen haberlere göre konsoloslukta rehineler olduğu belirtiliyor. IŞİD’in, Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’nda görevli diplomatlarla birlikte konsoloslukta görev yapan 40 özel harekatçıyı kentte kurulan IŞİD Merkezi’ne götürdüğü iddia edildi. 

DIŞİŞLERİ: ARAŞTIRIYORUZ

Türk Dışişleri yetkilileri bu konuda kendilerine ulaşan bir bilgi olmadığını ve konunun araştırıldığını söyledi.

MUSUL VALİSİ TÜRKİYE’DEN YARDIM İSTEDİ

Musul Valisi Esil Nuceyfi, son gelişmeler üzerine bir açıklama yaptı. Nuceyfi şunları kaydetti:

Türkiye’nin desteğini bekliyorum. Belki askeri bir destek değil ama Türk desteğine birçok alanda ihtiyacımız var. Bu sadece Musul veya Irak’ın sorunu değil. Bu insanlar Irak ve Suriye arasından geliyorlar. Aynı zamanda bütün bölgelere girmeye da hazırlar. Musul’da sadece Türk konsolosluğuna saldırı yapıldı. Türkiye’nin Musul için ne kadar önemli bir şehir olduğu biliniyor. Musul Irak’tan Türkiye’ye geçiş kapısı. 

Musul’daki yetkililerle görüştük. Bize yardım etmeye çalıştılar. Türklerle temasta olanlar da bunun olumsuz bir etkisi olacağını biliyorlardır. Bu yüzden rehineleri kaçıranlara yardım edilmeyecektir Musul’da. Musul’daki medya ile konuşmaya çalışıyoruz. 

IRAK ORDUSU HER ŞEYİ BIRAKTI GİTTİ

Irak Ordusu araçlarını, ekipmanlarını IŞİD’e bırakarak kenti terk etti. Ordu her şeyini bırakarak çekti gitti.

EFKAN ALA’DAN MUSUL’DA KAÇ KİŞİNİN REHİN ALINDIĞINI AÇIKLADI

İçişleri Bakanı Efkan Ala, IŞİD’in Musul’daki Türk Konsolosluğu’na yönelik baskını sonrası açıklama yaptı. Vatan gazetesinde yer alan açıklamada; Ala, IŞİD’in Musul Konsolosu Öztürk Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu 48 kişi rehin alındı” dedi.

Rehineler arasında 3 çocuk var. Diğerleri konsolosluk çalışanı ve özel harekat polisleri. 

Ala, “Türkiye çıkarları doğrultusunda üzerine düşeni yapacaktır” dedi.

ÖSO’DAN IŞİD’E KARŞI MÜCADELE İÇİN YARDIM ÇAĞRISI

Özgür Suriye Ordusu Yüksek Askeri Konsey (YAK) Sözcüsü Albay Kasım Saadeddin, yaptığı yazılı açıklamada, Suriye’nin dostları grubu ülkelere, kenti kuşatan IŞİD’e karşı bölgedeki muhalif güçlere yardım etmeleri çağrısında bulundu.

Suriye’deki en büyük petrol ve gaz alanlarının bulunduğu Deyru’z Zor’da IŞİD kuşatmasının ardından, bölgeye insani yardım ve tıbbi malzemelerin girişine izin verilmediği için sivillerin zor durumda olduğu, kentte “insani dram” yaşandığı ifade edildi ve tüm muhalif güçler IŞİD ve Esed rejimine karşı birlikte mücadeleye davet edildi.

MUSUL’DAKİ ÇATIŞMALAR BİRAN ÖNCE DURDURULMALI

Dünya Müslüman Alimler Birliği, Musul’daki çatışmaların bir an önce durdurulması, Irak hükümetinin anlaşmazlık içinde olduğu taraflarla müzakereye başlaması çağrısı yaptı.

Genel Başkanlığını Mısırlı Alim Yusuf el-Kardavi, Genel Sekreterliğini Iraklı Ali Karadaği’nin yaptığı birlik, adına yapılan yazılı açıklamada, Musul’daki şiddete son verilmesi ve sivillere zarar verilmemesi gerektiğinin altı çizildi. 

Karadaği adına açılan resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, “Irak’ın genel gidişatını dikkatle takip ediyoruz. Gelişmeler, bizleri ciddi anlamda endişelendiriyor. Gördüğümüz manzara Irak’ta daha fazla savaş ve ölümdür. Özellikle de Samarra ve Musul şehirlerindeki çatışmalarda binlerce insan öldürüldü. Şiddet ortamı nedeniyle binlerce aile evini terk etti. Bu olayların bölgesel ve uluslararası güçlerin bilgisi dahilinde olduğunu düşünüyoruz. Bu güçler, kendi özel çıkarları için kanın dökülmesini ve şiddetin tırmanmasını istiyor” ifadeleri kullanıldı.