İran Panahi’ye 20 Yıl Film Yapma Yasağını Onadı!

Diziler
Hükümete yakın bir İran gazetesinin haberine göre; Cafer Penahi’ye ulusal güvenlik ve rejim karşıtı propaganda suçu nedeniyle verilen ceza kesinleşti. Aynı davada İranlı bir film yapımcısı olan ...
EMOJİLE

Hükümete yakın bir İran gazetesinin haberine göre; Cafer Penahi’ye ulusal güvenlik ve rejim karşıtı propaganda suçu nedeniyle verilen ceza kesinleşti. Aynı davada İranlı bir film yapımcısı olan Muhammed Rasulof’a verilen 6 yıllık hapis cezası ise 1 yıla indirildi.

51 yaşındaki Penahi uluslararası arenada pek çok sinema ödülü kazanmasına rağmen, filmlerinin birçoğunun İran’da gösterimi ülkedeki hayatı resmediş tarzından ötürü yasaklı. Ünlü yönetmenin 20 yıl boyunca sağlık nedeniyle ya da Hacc ibadeti dışında ülkeyi terketmesine izin verilmeyecek. Penahi’nin mahkeme kararını beklemekle geçen bir gününü anlattığı “Bu Bir Film Değil” başlıklı belgeseli yurtdışına kaçırılmış ve Cannes Film Festivali’nde gösterilmişti. Penahi’nin filmi İstanbul’da düzenlenen Filmekimi kapsamında da seyirciyle buluştu.