İstanbul’un En Eski Film Görüntüsü

Diziler
Yeni Şafak köşe yazarı ve sinema sayfası editörü Ali Murat Güven Amerikalı bir belgesel film koleksiyoncusuyla gerçekleştirdiği yazışmaların ardından ortalama 110 yaşında bir "İstanbul belgeseli&...
EMOJİLE

Yeni Şafak köşe yazarı ve sinema sayfası editörü Ali Murat Güven Amerikalı bir belgesel film koleksiyoncusuyla gerçekleştirdiği yazışmaların ardından ortalama 110 yaşında bir "İstanbul belgeseli"ni satın alıp Türkiye’ye getirdi.

Güven, film şeridi üzerinde yaptığı teknik incelemenin sonucunda ise Colorado-ABD’den kendisine ulaşan bu kısa süreli siyah-beyaz kaydın, şimdiye kadar bilinen ve elde var olan eski İstanbul görüntülerinden bütünüyle farklı bir içerikte olduğunu saptadı.

Günümüzün sinema teknolojisinde hiç bir geçerliliği bulunmayan, ortadan perforasyon delikli 9.5 mm filme aktarılmış bulunan belgeselde yer alan görüntülerin İstanbul’un 1900-1901 yıllarına ait olduğu belirtiliyor.

Ortalama 10 metre uzunluğundaki bu paha biçilmez görsel kaydı, onu yarım yüzyıldan uzun bir süredir özenle saklayan Amerikalı sahibinden  almayı başaran Güven, eldeki şeridi  bir film koleksiyoncusunda bulduğu tarihi bir film makinasın yardımı ile  izleyerek video kasete aktarımını gerçekleştirdi.

İstanbul’un 20’nci yüzyılın başlarındaki görünümüne ilişkin olarak devlet arşivlerinde bulunan diğer tarihî filmlerden bütünüyle farklı görüntüler içeren bu kısa belgesel çekimde, 1875-1912 yılları arasında hizmet vermiş olan Üçüncü Galata Köprüsü, o dönemin Sirkeci sahili, Eminönü Meydanı, Sultanahmet Meydanı, Rumeli Hisarı gibi mekânlardan ilginç kesitler ve günlük hayattan insan manzaraları yer alıyor.

Görüntüler bugün TNT’de "Dr. Ömer Çelakıl ile Hayatın Şifreleri" programında yayınlandı.

İşte İstanbul’un 110 yıl öncesinden kesitler ortaya koyan görüntüler.

VİDEO İÇİN TIKLAYIN…