Çocukların Ayağına Giden Festival

Diziler
Garanti Minibank Çocuk Festivali 9’uncu yılına girdi.. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Türkiye’nin dört bir yanındaki çocukları dünyanın her yerinden gelen sinema fi...
EMOJİLE

Garanti Minibank Çocuk Festivali 9’uncu yılına girdi.. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Türkiye’nin dört bir yanındaki çocukları dünyanın her yerinden gelen sinema filmleriyle buluşturmak üzere yola çıktıklarını söyledi.

Festival bugüne kadar İstanbul, Ankara, İzmir, Urfa, Mardin, Adıyaman ve Diyarbakır, Ordu ve Kars’ı gezdi. Şimdiki durak 4 Nisan’da Konya ve Aksaray. Gittikleri yerlerde uygun bir sinema salonu yoksa, belediyenin tahsis ettiği bir salonu film izlenebilir hale getiriyorlar. Filmin yansıtılabileceği bir perde konuyor, pencereler siyah örtüyle kapatılıyor. Festival başlamadan önce, 9-12 yaş aralığındaki çocuklardan 5 kişilik bir jüri ekibi seçiliyor. Onlara festival filmleri yollanıyor ve oylamaları isteniyor.

TÜRSAK başkanı Engin Yiğitgil festivalin Mardin ve Diyarbakır ayağında, çocuk jürisinin seçiminden bir hayli etkilendiğini söylüyor: “Ben de aynı filmi birinci seçerdim ama yarım asırlık adamım. O kadar çok film seyrettim ki. Oysa bu çocuklar hayatlarında sinemaya gitmemiş.” Söz konusu çocuklar olunca film seçimi büyük bir titizlikle, çocuk yazarları ve psikologların da bulunduğu bir kurul tarafından yapılıyor. Festivalin bu yılki programında 2012 Oscar Akademisi En İyi Kısa Animasyon Film Ödülü’nün sahibi Bay Morris Lessmore’un “Uçan Fantastik Kitaplar”ı, Cincinnati Film Festivali’nde En İyi Animasyon Film Ödülü’nü alan “Tilki ve Küçük Kız” ve “Yaşam ve Ölüm Üzerine,” “Büyük Yarış” gibi filmler bulunuyor.