Yıllardır onları yalnız kahramanlar olarak görmeye alışmıştık. Fakat Marvel bir değişikliğe giderek bütün “süper-güç”leri bir araya toplamaya karar verdi. Peki bu kahramanlar kimler? Ne zaman nasıl ortaya çıktılar? İşte bu soruların cevabı…
Thor
1962’de yaratılan bu karakter, Nordik mitolojisinin şimşek ve fırtına tanrısı Thor’un çizgi romanlar için “süper-kahramanlaştırılmış” versiyonu. Elindeki çekici Mjolnir’le muazzam bir güce sahip, ayrıca uçabiliyor da.
Marvel çizgi romanlarında ilk görüldüğü yıllarda Thor, tanrıların evi Asgard’ın başı olan babası Odin tarafından biraz tevazu öğrensin diye dünyaya gönderilip bir insan bedenine yerleştiriliyordu: Engelli tıp öğrencisi Donald Blake’in bedenine. Ancak bu “ikinci kişilik”e ne Thor filminde yer verildi ne de The Avengers / Yenilmezler’de kendine yer bulabiliyor.
Iron Man (Demir Adam)
Iron Man yani Demir Adam gerçek anlamda “süper güç”lere sahip olmamakla birlikte, kendi geliştirdiği son derece ileri teknoloji ürünü kostümle hem uçabiliyor hem de büyük bir kuvvete ve yıkım gücüne sahip oluyor. Stan Lee, 1963’te bu karakteri yaratırken silah imal edip satan azılı bir kapitalist ve milyarder bir çapkının, o sıralarda okurların çizgi romanlarda görmeyi beklediği kahraman tipinin birçok açıdan tam zıttını temsil ettiğinin farkındaymış. Ancak şimdi hepimizin gördüğü üzere oynadığı kumar çok iyi sonuç vermiş.
Captain America (Kaptan Amerika)
Steve Rogers adlı tıfıl gencin Amerika Birleşik Devletleri tarafından geliştirilen deneysel bir bileşimi almasının eseri olan Kaptan Amerika, insanüstü güce sahip bir süper-asker. Amerikan bayrağından esinlenen kostümü ve kalkanıyla meşhur Kaptan Amerika, Marvel’in en eski kahramanlarından biri. İlk olarak 1941 yılında, bugünkü Marvel’in selefi olan Timely Comics’te boy göstermişti Kaptan Amerika, yani tam da İkinci Dünya Savaşı’nın ortasında ve ABD’nin bu savaşa dâhil olmasının hemen öncesinde.
Hulk
Muazzam bir kuvvete sahip olan bu yeşil dev ve sivil kimliği Bruce Banner için, Doktor Jekyll ve Bay Hyde’ın modern versiyonu denilebilir. 1962’de yaratılan Hulk’ta tıpkı Thor gibi aslında “sivil kimliği”nin kostüm giymesiyle değil, basbayağı bedensel bir değişimle ortaya çıkar: Gama ışınlarına maruz kalmış fizikçi Bruce Banner ne zaman sinirlense değişim geçirerek yeşil ve son derece güçlü bir deve dönüşür. Stan Lee bu karakteri yaratırken “Frankenstein’ın yaratığı gibi aslında iyi olan” bir canavar yaratma amacı güttüğünü söylüyor.
Hawkeye (Şahingöz)
Hawkeye yeni Şahingöz, süper güce sahip olmayıp ciddi bir fiziksel eğitimle bir anlamda “kendi kendini yaratmış” kostümlü kahramanlardan.
Usta bir akrobat ve dövüşçü olan Hawkeye’ın asıl büyük silahıysa yayı ve okları. Çizgi romanlarda 1964’te yaratılan Hawkeye, sinemada ilk olarak Thor filminde çok az görünmüştü. Şimdi Yenilmezler ile kahramanlardan biri haline geliyor. Belki önümüzdeki yıllarda Hawkeye’i tek başına bir filmde görebiliriz, ne dersiniz?
Black Widow (Kara Dul)
Black Widow, yani Kara Dul, Marvel çizgi romanlarında ilk olarak 1964’te, kostümsüz bir Sovyet casusu olarak boy göstermişti. Daha sonra hem bir kostüm edindi hem de3 ABD’nin tarafına geçti. Ve zamanla Avengers ekibinin bir üyesi haline geldi. Black Widow’u sinemada ilk olarak Iron Man 2 / Demir Adam 2’de, Scarlett Johansson’ın suretinde izlemiştik. The Avengers filminde bu karakteri yine Johansson oynuyor.