Dünya piyasalarını kritik bir gün beklerken G-20 Maliye Bakanları acil bir toplantı yaptı. Uzmanlar Türkiye piyasalarının fazla etkilenmeyeceğini belirtirken bugün de Asya borsaları açılmadan önce G-7 telekonferansla gelişmeleri değerlendirecek.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s’un (S&P) dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin ‘AAA’ olan uzun vadeli kredi notunu 70 yıl sonra ilk kez ‘AA+’ya çekmesi ve görünümünü ‘negatife’ alması dünya genelinde tüm piyasaları harekete geçirdi. G-20 ülkelerinin ekonomi yetkilileri, ABD ve Euro Bölgesi’nin borç sorununu telekonferansla yaptıkları görüşmede ele aldı. Görüşmeye Türkiye adına Maliye Bakanı Ali Babacan katıldı. Bu toplantının ardından G-7 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları bu sabah Asya piyasaları açılmadan önce toplandı. ABD dışında yarın yapılacak olan FED toplantısından çıkacak sonuç ve Avrupa Merkez Bankası toplantısı da gündemdeki diğer önemli maddeler olacak. İtalyan tahvillerinin alınması konusunda karşı görüşte olan Almanya’nın ısrar etmesi halinde etkileri olacağı bekleniyor. Türkiye’de Merkez Bankası’nın aldığı kararlar nedeniyle özellikle kurlar ve faizde büyük değişimler olmayacağı belirtiliyor.
ORTADOĞU İLK TEPKİYİ VERDİ
Ortadoğu piyasaları da dün hareketliydi. Tel Aviv’de yüzde 6.3 değer kaybı yaşandı. Ancak bu düşüşte cuma günü dünya borsalarındaki düzeltmenin etkisi olduğu belirtiliyor. Haftanın ilk işlem gününde Suudi Arabistan TASI endeksi yüzde 0.89, Kuveyt Borsası da yüzde 2.09 oranında değer kaybetti. Gözler, bugün açılacak Asya piyasalarına çevrilmiş durumda. Türkiye’de de bugün Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı yapılacak. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında ekonomi bakanları ve ilgili bürokratlar buluşacak.
ECB’DEN MÜDAHALE KARARI
Avrupa Merkez Bankası (ECB) çerçevesindeki Euro bölgesi konferans görüşmesinde, Banka’nın tırmanan borç krizine karşı piyasalara kararlı biçimde müdahalede bulunmasının kararlaştırıldığı bildirildi. Öte yandan Beyaz Saray ve ABD Hazinesi S&P’nin kredi notunu düşüren kararını ‘cahilce ve art niyetli’ olarak değerlendirdi.
Greenspan: İkinci dip ihtimali yok
ABD’NİN efsanevi Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan uzun süredir tartışılan ikinci dip teorisinin gerçekleşmeyeceğini söyledi. ABD’nin yavaş da olsa krizden çıkacağını söyleyen Greenspan, temmuzda 117.000 yeni istihdam yaratılmasının da bunu doğruladığını belirtti. Greenspan Avrupa’nın durumunun ABD’den daha kötü olduğunun da altını çizdi
TÜRKİYE’DE BÜYÜK ETKİ OLMAZ
Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan
Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan dünyada güvenilir liman olarak bilinen ve teminat olma özelliği taşıyan ABD’nin 10 yıllık tahvillerinde hareketlilik olacağını giriş ve çıkışların yaşanacağını söyledi. Atakan, "ABD’nin notunun düşmesi ve aynı zamanda görünümünün negatife alınması etkili olacak. Ancak başka bir güvenli liman olmadığı ve aynı zamanda bir B Planı olmadığı içinde bu tahvillere olan talepte azalma olmayacak. Türkiye piyasalarında Merkez Bankası’nın açıklamaları ve önlemleri sayesinde çok büyük bir etkilenme olmaz. Kur ve faizde kısa süreli bir oynama olur. Borsalarda yurtdışına bağlı olarak negatif bir etki olur ama bu da kısa süreli olur" dedi.
PİYASALAR SATIN & NBSP; ALMIŞTI
İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Bölümü Müdür Yardımcısı Şant Manukyan
İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Bölümü Müdür Yardımcısı Şant Manukyan, S&P’nin kararının piyasalarda açıklanmadan daha önce bilindiğini bu nedenle etkisinin Cuma günü yaşandığını belirtti. Piyasaların Salı günü yapılacak olan Fed toplantısından çıkacak sonucu ve öncesindeki sinyalleri takip edeceğini söyleyen Manukyan "Fed toplantısında bir paket açıklaması gelirse doların rezerv para olması konusunda gelişmeler olur. Tam tersi yani bir paket açıklanmazsa bu kez de ekonomiye etkileri olur. Bu nedenle piyasalar bunu bekleyecek. Bir yandan da Avrupa Merkez Bankası’nın toplantısı önemli. Almanya, İtalyan tahvillerinin alınması konusunda karşı görüşte. ‘İtalyan tahvilleri alınmasın’ açıklaması gelirse o zaman da büyük etkileri olur" diye konuştu.