Doktorlar Bayramda Somali’de

Ülkeler
Uluslararası Anadolu Sağlık Federasyonu (USAF) Başkanı Doç. Dr. Tuncay Delibaşı, en az 20 sağlık personelinden oluşan ilk kafilenin 24 Ağustos – 8 Eylül arasında Somali’de gönüllü olarak s...
EMOJİLE

Uluslararası Anadolu Sağlık Federasyonu (USAF) Başkanı Doç. Dr. Tuncay Delibaşı, en az 20 sağlık personelinden oluşan ilk kafilenin 24 Ağustos – 8 Eylül arasında Somali’de gönüllü olarak sağlık hizmeti vereceğini söyledi.

USAF Başkanı Delibaşı, Afrika başta olmak üzere dünyanın bazı bölgelerinde çok ciddi sağlık problemleri yaşandığına dikkat çekti.

Afrika kıtasında yılda 1 milyondan fazla insanın sıtma gibi önlenebilir hastalıklardan hayatını kaybettiğini belirten Delibaşı, "Binlerce insan da tedavi edilebilir hastalıklar nedeniyle hayatlarını idame edemez durumda." dedi.

USAF’ın başta Afrika olmak üzere dünyanın her yerinde insanlığın sağlık ihtiyaçlarına bir nebze de olsa yardımcı olma amacıyla kurulmuş bir federasyon olduğunu aktaran Delibaşı, Somali’ye de duyarsız kalmayacaklarını dile getirdi.

Geçen yıl 50’nin üzerindeki gönüllü sağlık derneğinin TİKA ile işbirliği içinde Afrika’da 160 binin üzerinde yardıma muhtaç insana ulaştığını, 50’nin üzerinde sağlık taraması gerçekleştirdiğini anlatan Delibaşı, "Afrika’da zaten var olan sağlık problemlerinin üzerine bu yıl bir de kuraklık eklendi. Özellikle Somali’de büyük bölümü çocuk olan milyonlarca insan ölümle karşı karşıya." diye konuştu.

Afrika’nın benzer bir kuraklık problemini 1970’li yıllarda yaşadığını anımsatan Delibaşı, "Bu tarihlerde Somali ve çevresinde 1.5 milyon insan öldü. Bugünlerde yaşanan problemin ise o günlerden daha büyük bir risk taşıdığı ifade ediliyor. Milyonlarca kişi açlık ve kuraklık nedeniyle ölümle yüz yüze." dedi.

Cihan