Baas Diktasının kadim müttefiği İran’da bir ilk yaşandı. Ahmedinejad, Suriye rejiminin halk muhalefetiyle görüşmesi gerektiğini söyledi.
Portekiz Radyo Televizyonu’nun canlı yayınına katılan Ahmedinejad, ”Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in protestoculara yönelik şiddet içeren baskıdan uzak durması ve muhalefetle görüşmelere başlaması gerektiğini” ifade etti.
Askeri bir çözümün hiçbir zaman doğru bir çözüm olmadığını bildiren Ahmedinejad, ”Sorunlar diyalog yoluyla çözülmeli” dedi.
Bölgedeki diğer ülkelerin Suriye hükümetine yardım edebileceğini, halkın aralarındaki farklılıkları çözmek için birbiriyle konuşması gerektiğini, reformları uygulamaya ihtiyaç olduğunu kaydeden Ahmedinejad, diğer ülkelerin başka ülkelerin iç tartışmalarına müdahale etmeye hakkı olmadığını belirtti.
Ahmedinejad, NATO’nun Libya’ya müdahalesinin de yanlış hareketlerin bir örneği olduğunu ileri sürdü.
Şam yönetiminin en büyük müttefiki olarak nitelenen İran, ABD ve İsrail’i Suriye’de aylardır süren protestoları kışkırtmakla, ABD ve diğer Batılı ülkeler ise İran’ı, ayaklanmayı bastırması Beşşar Esed’e yardım etmekle suçluyor. İran, 15 Mart’tan bu yana süregelen kitlesel halk muhalefetine karşı Baas Rejimini desteklemişti. Tahran hükümetinin Eylül ayında söylem değişikliğine gitmesi Suriye’de yaşanan krizin yeni bir boyut kazandığı anlamına geliyor.