İrlanda’dan Filistin’e Destek

Ülkeler
  İrlanda’da Filistinlilere destek veren sivil oluşumlar, Gazze ablukasının kaldırılmasını ve Filistinlilere yardım götürmeye çalışan aktivistlerin güvenliğinin sağlanmasını istedi. "G...
EMOJİLE

 

İrlanda’da Filistinlilere destek veren sivil oluşumlar, Gazze ablukasının kaldırılmasını ve Filistinlilere yardım götürmeye çalışan aktivistlerin güvenliğinin sağlanmasını istedi.

"Gazze’ye İrlanda Gemisi" kampanyası, Filistinlilere yardım götürmek üzere yola çıkan yeni filonun Gazze’ye geçişinin engellenmesi üzerine harekete geçerek, Dublin kent merkezindeki Spire anıtı önünde dayanışma mitingi düzenledi. Mitinge, "İrlanda Filistin Dayanışma Kampanyası" da destek verdi.

Aralarında İrlandalı milletvekillerinin de bulunduğu katılımcılar, "Gazze’ye yardım taşıyan yeni filoya uluslararası sularda, yasa dışı biçimde müdahale edildiğini" belirtti. Konuşmacılar, İsrail’in bir an önce Gazze ablukasına son vermesi gerektiğini vurgulayarak, İsrail mallarının boykot edilmesi çağrısında bulundu.

Öte yandan, İrlanda Dışişleri Bakanlığı, İsrail makamlarının, filodaki İrlanda teknesinin donanma tarafından alıkonularak Aşdod limanına çekileceğine ilişkin kendilerine bilgi verdiğini bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, İrlanda devlet kanalı RTE’ye daha sonra yaptığı açıklamada, teknelerdeki aktivistlerin Aşdod’da gözaltında tutulduğu bilgisini doğruladı. İsrail’deki İrlanda Büyükelçiliği’den bir yetkilinin aktivistlerle görüşmek üzere Aşdod’a hareket ettiği belirtildi.

Kanada teknesi Tahrir ile birlikte Gazze’ye yardım götürmeye çalışan İrlanda teknesi MV Saoirse’te "Gazze’ye İrlanda Gemisi" kampanyası koordinatörü Fintan Lane, Avrupa Parlementosu Milletvekili Paul Murphy, eski Fianna Fail Milletvekili Chris Andrews, SIPTU sendikası yetkilisi Mags O’Brian, Sinn Fein partisinden, Waterford Belediye Meclisi Üyeleri Pat Fitzgerald ve John Hearne, ragbi oyuncusu Trevor Hogan, sanatçı Felim Egan ve Limerick Üniversitesi öğretim üyesi Zoe Lawlor’un da aralarında bulunduğu 14 İrlanda vatandaşı yer alıyor.