Yılda 6 milyon turist çeken Eyfel Kulesi’nin "demir kafes" görüntüsünden çıkıp dünyanın "ekoloji sembolü" olması yolunda ilk adım atıldı.
Le Figaro gazetesinin haberine göre, hazırlık çalışmalarını bir prototip üzerinde sürdüren mühendislerin denemeleri 7 Aralık’ta son bulacak.
600 bin bitkiyle sarılacak olan kuleye 378 ton ek yük binmiş olacak. 327 metre yükseliğindeki "yeşil anıt" aynı zamanda "Paris’in akciğeri" işlevi de görecek.
Ginger mühendislik grubunun gerçekleştireceği, Vinci grubunun destek vereceği ve ünlü mimar Claude Bucher’nin görev alacağı 72 milyon euroluk projenin bütün aşamalarının tarihleri şimdiden belli.
Fidanlar, 2012 Haziran’ına kadar yetiştirilecek, daha sonra kuleye yerleştirilecek. Bitkilerin Şubat 2013-Ocak 2014 arasında büyümesi, 2014-15’te ise iyice yayılması öngörülüyor.
KAUÇUK BORULAR, KENEVİR AĞLAR KULLANILACAK
Kuleyi saracak olan bitkiler, kenevirden ağlarla Eyfel’in demirlerine tutturulacak ceplere yerleştirilecek. Sulama, 12 tonluk kauçuktan yapılma borularla gerçekleştirilecek. Özel bir ekip, solan bitkileri düzenli olarak yenileriyle değiştirecek.
Bu devasa bitki anıtının çevreye saldığı karbondioksitten daha fazlasını emmesi bekleniyor. Yine bu proje kapsamında, Askeri Okul ile Seine nehri arasına 600 ağaç ekilecek.
Eyfel Kulesi, 1887 ile 1889 yılları arasında Gustave Eiffel’in firması tarafından, Fransız Devrimi’nin 100’üncü yıl kutlamaları çerçevesinde düzenlenen Paris fuarının giriş kapısı olarak inşa edilmişti.
Hürriyet