Güney Afrika’nın Durban kentinde hafta başı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 17. Taraflar Toplantısı başladı.
Toplantıda dünyanın iklimle mücadele konusunda uzlaşabildiği tek metin olan Kyoto Protokolü’nün geleceği konuşuluyor. Protokol ya devam edecek ya yeni bir anlaşma yapılacak ya da dünya liderleri iki yıl önce Kopenhag’da olduğu gibi kavga edip uzlaşama sağlayamadan toplantıdan ayrılacak.
Kanada Endüstri Bakanı Christian Paradis, dünyadaki en büyük sera gazı salımı yapan Çin ve Amerika’nın imzası olmadan yeni bir sürece dahil olmayacağını açıkladı. Kanada’nın bu açıklaması, toplantıya büyük umutlarla giden özellikle gelişmekte olan ülkeler için büyük bir hayal kırıklığına neden oldu.
Çok sayıda STK bileşeninden oluşan Climate Action Network de yaptığı basın açıklamasıyla Kanada’ya tepki gösterdi. Kanada’ya, toplantının ilk günü STK’lar tarafından ‘günün fosili’ ödülü verildi. Büyük kömür rezervlerine sahip Polonya da ‘kömür günlerini’ desteklediği için günün fosili seçilen diğer bir ülke oldu.
10 Aralık’ta sona erecek zirveyi takip edenler arasında, gözlemci statüsündeki Heinrich Böll Stiftung Derneği Proje Koordinatörü Özgür Gürbüz de var. Gürbüz, “Kostarika Devlet Başkanı’nın ‘Dünyayı işgal et’ sloganını ortaya attığını belirterek, “Slogan yaygınlaştı. Eylemler yapılıyor küçük küçük. Cumartesi büyük bir yürüyüş planlanıyor” dedi.
Dünyanın bu kadar kötü durumda olduğunu daha önce görmediğini belirten Gürbüz, şunları ekledi: “Dünya birkaç şirketin elinde. Son noktaya geldik. Uluslararası kurumlar felaketin kapıda olduğunu söylüyor, buna rağmen şirketler yüzünden büyük devletler kıpırdayamıyor. Utanç verici.”
Radikal