Irak’ta Nüfuz Savaşı Kızışıyor

Ülkeler
Bülent Şahin Erdeğer/on5yirmi5.com 1. ŞAİBELİ İTİRAFLAR KRİZE YOL AÇTI Irak meclisinde düzenlenen ve Başbakan Nuri el-Maliki’yi hedef aldığı iddia edilen bombalı saldırının sanığı, Cum...
EMOJİLE

Bülent Şahin Erdeğer/on5yirmi5.com

1. ŞAİBELİ İTİRAFLAR KRİZE YOL AÇTI

Irak meclisinde düzenlenen ve Başbakan Nuri el-Maliki’yi hedef aldığı iddia edilen bombalı saldırının sanığı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’yi sıkıntıya sokacak itiraflarda bulundu.

El Alem televizyonunun haberine göre Irak meclisine düzenlenen saldırıyla ilgili olarak yakalanan bir sanık, televizyonda yayımlanan itiraflarında Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin saldırının azmettiricisi olduğunu ilerisürdü.

Bombalı saldırının sanığı televizyonda yayımlanan ifadesinde “Tarık Haşimi, bir polis aracının geçiş güzergahına yerleştirilen ve üç kişinin ölümüyle sonuçlanan bombanın patlamasından sonra, şahsen bize para ödülü verdi” dedi.

Saldırılarda kullandıkları bombaları ve susturuculu silahları Tarık Haşimi’nin Özel Kalem Müdürü Ahmed Kahtan aracılığıya temin ettiklerini belirten sanık, Haşimi’nin özel kalem müdüründen Ahmed İhsan adlı birini öldürmesi için emir aldığını öne sürerek “bana verilen görevlerden biri de bir dışişleri bakanlığı görevlisinin en-Nasur Meydanı’nda susturuculu silahla öldürülmesiydi. Susturuculu silahı Haşimi’nin özel kalem müdüründen teslim aldık” dedi.

Tarık Haşimi’nin bu suikastın karşılığı olarak kendisine 3 bin dolar ödediğini iddia eden sanık, “katıldığımız diğer bir operasyon da Bağdat’ın Mevali Meydanında er-Rısafe sağlık genel müdürnün aracının geçiş güzergahına bomba yerleştirilmesiydi. Bana bombaları Tarık Haşimi’nin Yermuk’teki silah yapımı için kullanılan özel evinden almam için emir verildi” dedi.

TÜRKİYE DE İTHAM EDİLDİ

Tarık Haşimi’nin 2009 yılından beri ailesini tehdit ederek kendisini tehlikeli görevler yapması için zorladığını iddia eden sanık, Türkiye’ye gönderildiğini ve burada 25 gün eğitim aldığını öne sürdü.

2. BAŞBAKAN YARDIMCISI HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI ÇIKARTILDI

 

El-Alem televizyonunun haberine göre, Irak yargısı, terör eylemlerine katıldığı gerekçesiyle tutuklanan bir sanığın verdiği ifadeye dayanarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi hakkında terör eylemlerine karışmak suçlamasıyla tutuklama kararı çıkardı.

Irak güvenlik kaynakları, Tarık Haşimi ile bazı kişisel koruma görevlileri hakkındaki tutuklama kararının beş kişilik bir yargıç komitesi tarafından verildiğini açıkladı.

Irak güvenlik güçleri, dün öğleden sonra Tarık Haşimi’yi Bağdat’tan Süleymaniye’ye giderken Bağdat havaalanında alıkoymuş, beraberindeki üç kişiyi tutukladıktan sonra Haşimi’nin Süleymaniye’ye gitmesine izin vermişti.

İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye koalisyonundan milletvekili seçilen Tarık Haşimi, bir bildiri yayımlayarak tutuklanan üç koruma görevlisinin serbest bırakılmasını istedi.

Öte yandan Başbakan Nuri el-Maliki’nin yardımcısı Salih Mutlak’a verilen güvenoyunun geri alınması için çağrıda bulunduğu Irak meclisi, Salih Mutlak’la ilgili güven oylamasını ocak ayına kadar ertelediği bildirildi.

3. EL-IRAKİYE HÜKÜMETTEN ÇEKİLDİ

 Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi hakkında tutuklama kararı yayımlanmasından sonra el-Irakiye İttifakı’nın tüm bakanlarını hükümetten çektiği bildirildi.

Fars haber ajansına demeç veren İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı’nın Sözcüsü Meysun Demluci, el-Irakiye mensubu bakanların biraz önce resmi olarak istifa edip hükümetten çekildiklerini açıkladı.

Meysun Demluci, el-Irakiye İttifakı bakanlarının toplu olarak istifa ettiğini açıkladı.

El-Irakiye İttifakına mensup bakanların hükümetten topluca istifa etmesi kararında ittifakın üyesi Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hakkında verilen tutuklama kararı ile Başbakan Nuri el-Maliki’nin Başbakan Yardımcısı Salih Mutlak hakkında verilen güven oyunun geri alınması için meclise çağrı yapmasının etkili olduğu bildiriliyor.

ALLAVİ İRAN’I HEDEF GÖSTERİYOR

Allavi çizgisi Irak’taki karışıklıkların sebebi olarak İran’ı adres gösteriyor:

İyad Allavi, İran’ın Irak’ın içişlerine müdahele etmesi, mezhepselliğin ön planda tutulması, siyasi süreçte dışlama ve başkalarına karşı gözardı edilme siyaseti ve yıldırmasına politikalarının olmasına rağmen Amerika Birleşik Devletilerinin de sesiz kaldığını kaydetmişti.

MALİKİ TÜRKİYE’Yİ HEDEF GÖSTERİYOR

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, 12 Aralık’ta Maliki, Washington ziyareti öncesi Wall Street Journal ile yaptığı röportajda “Türkiye’nin Irak’ın içişlerine karıştığı” yönündeki iddialara ilişkin olarak, “Türkiye, bazı siyasi şahsiyetleri ve blokları destekleyerek karışıyor” iddiasını dile getirerek şöyle devam etti:

“Ekonomik işbirliği cephesinde onları olumlu karşılıyoruz ve onlara açığız ama siyasi işlere karışılmasını olumlu karşılamayız. Türkiye, bazı siyasi şahsiyetleri ve blokları destekleyerek karışıyor. Onların önceki büyükelçisinin karışmasına sürekli itiraz ettik ve onlar, karışıldığını kabul ettiler. Siyasi konularda kabul edilemez biçimde karışıyorlar.”
 

4. HAŞİMİ: FEDERAL KÜRDİSTAN MAHKEMELERİNDE İFADE VERMEYE HAZIRIM

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, hakkında yöneltilen suçlamaların temelsiz olduğunu belirterek Kürdistan mahkemelerinde suçsuzluğunu ispat etmeye hazır olduğunu söyledi.

Fars haber ajansının bildirdiğine göre Erbil’de bir basın toplantısı düzenleyen Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, Bağdat’taki mahkemelerin bağımsızlığını kaybettiğini öne sürerek Kürdistan Bölgesi’nde bir mahkeme kurulması halinde hakkındaki tüm iddialara açıklık getirebileceğini söyledi.

Hakkındaki tüm suçlamaların temelsiz olduğunu ve bu iddialara karşı kendini savunabileceğini belirten Haşimi, “Bağdat’taki mahkemenin bağımsızlığından kuşkulu olduğum için benim için Kürdistan bölgesinde mahkeme kurulmasını istiyorum” dedi.

Hakkında tutuklama kararı çıkarılan Haşimi, Irak güvenlik güçlerinin kendine yönelik tutumunu sert bir şekilde eleştirdi ve kendisine yapılan saldırılardan Başbakan Nuri el- Maliki’nin sorumlu olduğunu ifade etti.

Yakın Doğu Haber’in haberine göre; Kendisine yapılanların bir cumhurbaşkanı yardımcısına yapılamayacağını belirten Haşimi, ABD Başkanı Obama’nın geçen hafta Irak’ın bir demokratik devlet olduğuna ilişkin sözlerini hayretle karşıladığını söyledi.

5. HAŞİMİ KUZEY IRAK’A SIĞINDI MALİKİ BARZANİ’DEN HAŞİMİ’Yİ İSTEDİ!

Maliki, Federal Kürdistan Yönetimi’ne, hakkında tutuklama kararı çıkarılan Cumhurbaşkanı yardımcısı Tarık El Haşimi’yi teslim etme çağrısında bulundu. Maliki, televizyonda canlı yayınlanan basın toplantısında, Federal Kürdistan Yönetimi’ne el-Haşimi’nin teslim edilmesini isteyerek, El Haşimi’nin kendisine karşı her hangi bir davanın Arap Birliği tarafından gözetlenmesi çağrısında da karşı çıktı. “Bu Irak içinde kriminal bir konudur” diyen El Maliki, Arap Birliği veya BM’nin böylesi bir olaya müdahalesi için bir neden görmediğini söyledi.

El Maliki ayrıca, Parlamento ve hükümeti boykot eden Irakkiye grubunu da uyararak, boykotu devam etmeleri durumunda gruba ait bakanları görevden alacağını söyledi. El Maliki, parlamentodaki tüm fraksiyonları da krizi çözmek üzer toplantıya çağırdı.

IRAK KÜRESEL GÜÇLERİN NÜFUZ ALANI MI? 

Irak’taki son kriz tam da ABD’nin çekilmesine rastlıyor. ABD, Irak’taki işgal varlığını taraflar arasında düzeni dengelemek olarak açıklıyordu. ABD’nin çekilmesinin hemen ardından hükümetin dağılma noktasına gelmesi, Başbakan yardımcısının tutuklanması ve tutuklanan Cumhurbaşkanı yardımcısının Merkezî Irak yargısına güvenmediğini açıkça beyan etmesi ve Kuzey Irak’ta bulunan Kürdistan Özerk bölgesine sığınması,  ABD’nin siyasal tezini meşrulaştırır nitelikte.

Ayrıca tüm taraflar birbirlerini Irak dışından bir ülkenin etkisinde olmakla itham ediyorlar. İran-ABD işbirliği ile iktidara gelen Başbakan Maliki’nin Türkiye’yi suçlaması manidar. 

Buna karşılık demokrasi sürecinin başlangıcında ABD’nin açık desteğini alan İyad Allavî’nin ABD-İran İşbirliği süreciyle gözden düştüğü görülüyor. Allavî bu sebeple Haşimi ile birlikte İran’ı hedefi gösteriyor ve ABD’nin sessizliğini eleştiriyor.

Irak’ın geleceğini ise İran-ABD işbirliğiyle oluşan siyasal dengeler mi Türkiye nüfuzuyla oluşan dengeler belirleyecek? Şimdi cevabı aranan soru bu…