Suriye’de kimse masum değil

Ülkeler
BM, Suriye’deki şiddetten hem Şam’ı hem muhalifleri sorumlu tuttu. Şam ağır bombardıman ve yargısız infazlarla, isyancılar işkence ve esir değişimi ya da fidye için sivilleri kaçırmakla su...
EMOJİLE

BM, Suriye’deki şiddetten hem Şam’ı hem muhalifleri sorumlu tuttu. Şam ağır bombardıman ve yargısız infazlarla, isyancılar işkence ve esir değişimi ya da fidye için sivilleri kaçırmakla suçlandı.

Suriye’de muhalif gösteriler 434. gününü doldururken, BM İnsan Hakları Konseyi tarafından görevlendirilen bağımsız müfettişlerin dün yayınladığı rapor, şiddetin tek bir sorumlusu olmadığını ortaya koydu. Raporda, hem hükümet güçleri ve hükümet karşıtı silahlı gruplar hukukdışı cinayetler işlemek, işkence yapmak ve taciz suçlarıyla itham edildi. Mart 2011-Mayıs 2012 arasındaki dönemi kapsayan raporda, rejim güçlerinin İdlib, Humus, Halep, Hama, Şam ve Dera ile birçok köydeki hükümet karşıtı gösterilerde, hukukdışı şekilde insanları öldürdükleri kaydedildi. Şam, aile bireyleri arasında Özgür Suriye Ordusu militanı ya da sempatizanı bulunup bulunmadığını öğrenmek için 10 yaşındaki çocuklara bile işkence yapmakla suçlandı. Suriye ordusunun asker kaçaklarını ve muhalifleri sakladıkları bilinen sivil bölgelerde ağır topçu bataryaları dahil çok sayıda silah kullandığı da belirtildi.

Rapor Suriye’ye gitmeden yazıldı

Komşu ülkelerde bulunan ve çatışmaların görgü tanığı olan 200 kişiyle görüşerek hazırlanan raporda, muhalefetin de insan hakları ihlallerinde bulunduklarına işaret edildi. Silahlı muhaliflerin ordu mensupları ve güvenlik güçlerinin yanı sıra yakaladıkları ve ihbarcı olduklarından şüphelendiklerini öldürdükleri belirtilen rapora, ‘tutuklu muhaliflerin serbest bırakılması ya da fidye için kaçırılan siviller de muhtemelen benzer muameleye maruz kalıyor’ denildi. Muhaliflerin bu kişilere işkence ettiği de, raporda kanıtlarla yer aldı. BM İnsan Hakları Komisyonu, Şam’dan onay alamadığından bu raporu Suriye’ye girmeden yazdı.

Esad: Krizden çıkış yolu bulacağız

Suriye lideri Beşar Esad ise yönetiminin ülkeyi saran krizden çıkmanın yolunu bulabilecek halde olduğunu söyledi. İran İletişim Bakanı Rıza Takipur’u kabul eden Esad, ‘Suriye’nin yıllardır karşılaştığı tehdit ve baskıların üstesinden gelebildiğini vurgulayıp “Bu krizden de halkın gücü, birlik ve bağımsızlığa bağlılığıyla çıkabiliriz” dedi.

Dünya Suriye’yi sadece izliyor

Suriye’nin önemli müzik adamlarından ve Apple’ın geçen sene ölen kurucusu Steve Jobs’ın kuzeni olan Malek Jandali, “Dünya, Bosna savaşındaki gibi Suriye’yi de sadece izliyor. Uluslararası kuruluşlar diktatörlerin değil kurbanların yanında yer almalı” eleştirisi yaptı. Türkiye’nin çabalarından övgüyle bahseden sanatçı “Türkiye’ye kardeşleri olan mültecileri kabul edip dindil farkı gözetmeden yaşamaları için yaptığı çalışmalar için minnettarım” dedi.

Star