İngiltere sadece 22 ülkeyi işgal edememiş!

Ülkeler
İngiliz tarih araştırmacısı yazar Stuart Laycock’un 11 yaşındaki oğlunun kendisine yönelttiği bir soru üzerine başladığı araştırma sonrasında İngiltere’nin dünya ülkelerinin yüzde 90’...
EMOJİLE

İngiliz tarih araştırmacısı yazar Stuart Laycock’un 11 yaşındaki oğlunun kendisine yönelttiği bir soru üzerine başladığı araştırma sonrasında İngiltere’nin dünya ülkelerinin yüzde 90’ını işgal ettiğini tesbit etti. ‘All the Countries we’ve ever invaded: And the few we got round to’ (İşgal ettiğimiz tüm ülkeler: ve kuşattığımız birkaç ülke) isimli kitabında Laycock, İngilizlerin dünyadaki yaklaşık 200 ülkeden sadece 22’sini işgal etmediklerini kaydetti.

Onbeşinci yüzyıldan beri dünyanın her tarafında İngilizler ve İspanyollar işgal hareketleri başlatmışlardı. İngilizler bazı zamanlarda dünyanın dörtte birini işgal etmiş durumdaydılar. İngilizlerin işgalinden nasibini almayan 22 ülke arasında Avrupa ülkelerinden Liechtenstein, Lüksemburg, İsveç ve Monako bulunuyor.

‘Telegraph’ gazetesinin haberine göre Laycock, İngilizlerin şiddet, şiddet tehdidi, antlaşmalar ya da para ödemek şekliyle işgal ettiği tüm ülkelere kitabında yer verdi. Yazar, İngilizlerin aralarında Moğolistan’ın da bulunduğu daha birçok ülkeyi işgal ettiklerini tahmin ediyor, ancak sözkonusu ülkelerin işgali konusunda doğrudan delil bulamadığı için bunları listesine almadı.
Laycock araştırması sonucu belirlediği uzun listesine, devletin onayını alan ve devletle ortak çalışan İngiliz korsanların, yağmacıarın ya da silahlı kaşiflerin işgal ettiği ülkeleri de aldı. Laycock, bu eseriyle İngiliz emperyalizmi hakkında ahlaki bir değerlendirme yapmak istemediğini, daha çok meraklı okuyucuları tatmin etmek için yazdığını söyledi.

 

 

 

 

 

dunyabulteni.net