Almanya’nın göç profili değişiyor

Ülkeler
Güney Avrupa ülkelerindeki malî kriz ve AB’nin son genişleme dalgası, Almanya’ya göçteki artışın devamına neden oluyor. 2012 yılının ilk altı ayında Almanya’ya göçenlerin sayıs...
EMOJİLE

Güney Avrupa ülkelerindeki malî kriz ve AB’nin son genişleme dalgası, Almanya’ya göçteki artışın devamına neden oluyor. 2012 yılının ilk altı ayında Almanya’ya göçenlerin sayısı bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 15 artarak 501 bine ulaştı. Bu kişilerin 447 binini yabancı uyruklular oluşturuyor.

Federal İstatistik Dairesi’nin açıkladığı verilere göre Almanya’ya göç edenlerin çoğunluğu, yaklaşık 306 bin kişi, AB ülkelerinden geldi. Özellikle krizle boğuşan Yunanistan, İspanya ve Portekiz’den gelenlerin sayısındaki artış dikkat çekiyor. Yunanistan’dan gelenlerin sayısı yüzde 78 artarken, İspanya’dan gelenlerin sayısındaki artış yüzde 54’ü ve Portekiz ve İspanya’dan gelenlerin sayısındaki artış oranı yüzde 53’ü buldu. Polonya ise son yıllarda olduğu gibi bu yıl da göç veren ülkeler arasında başı çekiyor.
 
Yabancılar Almanya’dan gidiyor

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu AB’ye üye olmayan Avrupa ülkelerinden Almanya’ya göç edenlerin oranı ise sadece yüzde 5 oranında arttı.

Diğer yandan Almanya’dan göçlerde de son yıllardaki artış eğilimi sürüyor. 2012 yılının ilk altı ayında Almanya’yı terk edenlerin sayısı yüzde 6’lık artışla 318 bini buldu. Geçmiş yılların tersine, bu yılın ilk çeyreğinde Almanya’yı terk edenlerin arasında çoğunluğu Alman vatandaşları değil, yabancı uyruklular oluşturdu.

Deutsche Welle Türkçe