Hamas’ın tarihçesi

Ülkeler
Filistin İslami Direniş Hareketi isimli örgüt (HAMAS) ilk defa 1978 yılında el-Mucamma el-İslâmî adlı bir hayır kuruluşu olarak Şeyh Ahmed Yasin tarafından Gazze’de kuruldu. Daha son...
EMOJİLE

Filistin İslami Direniş Hareketi isimli örgüt (HAMAS) ilk defa 1978 yılında el-Mucamma el-İslâmî adlı bir hayır kuruluşu olarak Şeyh Ahmed Yasin tarafından Gazze’de kuruldu. Daha sonra silahlı harekete dönüşen Filistin İslami Direniş Hareketi , Mısır merkezli Müslüman Kardeşler Örgütü’nün (İhvan-ı Müslimin) Filistin kanadı olarak da bilinmektedir. FKÖ’nün Filistinlileri ve Müslümanları temsil etmekten uzak olduğunu, İsrail’e karşı mücadelede pasif kaldığı gibi gerçeklerle kurulmuştur. Filistin’in kurtuluşu için silahlı mücadele ve cihat yolunu benimsemiştir. Filistin’deki işgal şartlarında bir değişiklik olmamasına rağmen FKÖ’nün 1991 yılında İsrail ile barış görüşmelerine başlamasına büyük tepki gösterdi. FKÖ’nün kendileri ile birleşme çağrılarına da bu yüzden cevap vermedi. Hamas, 1992 yılında silahlı kanadı İzzettin Kassam’ı kurarak, İsrail’e karşı silahlı eylemlerini yoğunlaştırdı. 2004’te yılında Hamas lideri Şeyh Ahmed Yasin İsrail tarafından düzenlenen bir füze saldırısında hayatını kaybetti. Yerini alan Abdülaziz El Rantisi’nin de bir ay sonra aynı şekilde bir füze saldırısıyla hayatını kaybetmesi üzerine Halid Meşal Hamas’ın siyasi lideri oldu.

Hem siyasi hem de silahlı direnişi aynı anda yürüten Hamas 25 Ocak 2006 tarihinde Filistin’de yapılan seçimleri kazandı. 132 üyeli Filistin parlamentosunda Hamas 76, El Fetih ise 43 sandalye kazandı. Bu seçim snuçları FKÖ ile Haması karşı karşıya getirdi. Zaman zaman çatışmaların da yaşanmasına bu yeni şartlarda Hamas iktidara geldi. İçerideki bu sıkıntılarla karşılaşan Hamas özellikle israilin varlığını tanımaması ve gerçekleştirdiği eylemlerden ötürü uluslar arası arenada dışlandı.

DünyaBülteni