Mursi çatışma ve istifa kıskacında

Ülkeler
Mısır’ın başkenti Kahire’de Cumhurbaşkanı Mursi karşıtları ile yandaşları arasında çıkan çatışmalarda 2 kişi öldü, 211 kişi yaralandı. Mursi’nin dört danışmanı da art arda istifa ett...
EMOJİLE

Mısır’ın başkenti Kahire’de Cumhurbaşkanı Mursi karşıtları ile yandaşları arasında çıkan çatışmalarda 2 kişi öldü, 211 kişi yaralandı. Mursi’nin dört danışmanı da art arda istifa etti

MISIR’DA PROTESTOLAR
Mısır’da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin son anayasal düzenlemelerine ve yeni anayasa taslağını 15 Aralık’ta referanduma sunma kararına yönelik protestolar çatışmaya dönüştü. Olaylarda 2 kişi öldü, 211 kişi de yaralandı. 4 danışmanı birden istifa eden Mursi ise ABD ziyaretini erteledi.

Alınan bilgiye göre Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresinde dün akşam saatlerinde Mursi yanlıları ile karşıtları arasında şiddetli çatışmalar çıktı. Tarafların birbirlerine molotofkokteyli ve taşlarla saldırdığı çatışmalarda 2 kişi öldü, 211 kişi de yaralandı. Protestocular, Zekazik kentinde Hürriyet ve Adalet Partisi’nin, Müslüman Kardeşler’in (İhvan) kurucusu Hasan el-Benna’nın memleketi İsmailiye’de ise İhvan’a ait merkezi ateşe verdi.

4 DANIŞMANI İSTİFA ETTİ

Çatışmalar devam ederken Mursi’ye bir darbe de danışmanlarından geldi. Mursi’nin 4 danışmanı Cumhurbaşkanlığı Danışma Heyeti’nden istifa etti. Mursi’nin Siyasi Danışmanı Seyf Abdulfettah, bir televizyon kanalında, çatışmalara işaret ederek, "İstifamı ilan ediyorum. Çünkü devrimi koruyan bu gençlerin ölmesini kabul edemiyorum" dedi. Eymen es-Sayyad ise kendisinin zaten bir hafta önce görevinden istifa ettiğini ancak bunu kamuoyuna duyurmadığını söyledi.

MUHALEFET: SORUMLU MURSİ

Bu arada muhalif liderlerden Muhammed el Baradey, olaylarından Mursi ve hükümetini sorumlu tuttu. Kutuplaşmanın daha ciddi sonuçlarının olabileceği uyarısında bulunan Baradey, "Mursi diyaloga hazır olduğunu açıklasın" dedi. Hamdin Sabbahi de Mursi’nin ahlaki meşruiyeti kaybettiğini ve ülkeyi iç karışıklığa götürdüğünü öne sürdü.

Öte yandan Muhammed Mursi’nin

17 Aralık’ta ABD’nin başkenti Washington’a düzenleyeceği ziyaretin Şubat ayına ertelendiği açıkladı.