Suriye’de alimlerden kedi, köpek etine fetva

Ülkeler
Suriye’nin başkenti Şam yakınlarında muhaliflerin kontrolü altında olan ve rejim güçlerinin kuşatmasıyla karşı karşıya bulunan bölgelerdeki halk için için fetva yayımlayan bir grup âlim, insanla...
EMOJİLE

Suriye’nin başkenti Şam yakınlarında muhaliflerin kontrolü altında olan ve rejim güçlerinin kuşatmasıyla karşı karşıya bulunan bölgelerdeki halk için için fetva yayımlayan bir grup âlim, insanların kedi, köpek ve eşek eti yiyebileceğini belirtti. Açlıktan ölmemek için halkın normalde dinen yasak olan hayvanları yiyebileceğini söyleyen âlimler, fetvanın özellikle Şam yakınlarındaki tarım bölgesi Guta’da kaçamayanları hedef aldığını belirtti. Benzer fetvalar daha önce Halep ve Humus kentleri için de verilmişti. Sınır Tanımayan Doktorlar’ın Genel Başkanı Christopher Stokes, bölgedeki durumun “absürt” olduğunu söyledi ve, “Kimyasal denetçiler istedikleri bölgelere gidebilirken yardım konvoyları engelleniyor” dedi. Kurban Bayramı’nın ilk gününde ülke çapında çatışmalar sürerken dün Cenevre’de yapılması planlanan barış görüşmeleri hakkında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye lideri Beşar Esad’ı ikna ettiklerini, ancak Batı’nın muhalif gruplar üzerinde yeterli baskı uygulamayarak sözlerinde durmadığını açıkladı. İstanbul merkezli Suriye Ulusal Konseyi (SUK) lideri George Sabra pazar günü yaptığı açıklamada, Cenevre’ye katılımın anlamsız olduğunu söylemişti. 

KÜRTLER BİRLEŞİYOR 

Suriye’de siyasi faaliyetlerini yürüten 4 Kürt partisinin ise “Suriye Kürdistan Demokrat Partisi” adı altında birleşecekleri bildirildi. Suriye Kürt Özgürlük Partisi Erbil Temsilcisi Kava Azizi, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, yeni partinin Kürt Demokrat Partisi, Azadi Partisi, Kürdistan Birliği Partisi ve Azadi Partisi’nden oluştuğunu kaydetti. Azizi, yeni Kürt siyasi girişiminin PKK ile bağlantılı PYD’ye karşı bir güç arayışı olup olmadığı sorusunu, “PYD, Suriye’deki Kürt hareketlerine göre çok yeni. PYD, siyasi bir oyuncu değildir. Askeri gücüyle Kürt sokağına kendini kabul ettirmek istiyor. Fakat askeri güç yetmez” şeklinde cevapladı. Azizi hedeflerinin Suriye’de federal bir yapı kurmak olduğunu da sözlerine ekledi. 

ESAD BAYRAM NAMAZINDA

Dün ülke çapında çatışmalar devam ederken Kurban Bayramı’nın ilk günü dolayısıyla Şam’daki Seyide Hasibe Camisi’nde üst düzey yetkilileriyle beraber namaz kılan Suriye lideri Beşar Esad, camiden çıkarken destekçileriyle el sıkıştı.

Sabah