Ordudan Cumhurbaşkanına uyarı

Ülkeler
Ukrayna’da muhalifler eylemlerini sürdürürken, protestoların hedefindeki Cumhurbaşkanı Yanukoviç’e ordudan ‘acil önlem al’ çağrısı geldi. Rusya da söz verdiği yardım için yeni ...
EMOJİLE

Ukrayna’da muhalifler eylemlerini sürdürürken, protestoların hedefindeki Cumhurbaşkanı Yanukoviç’e ordudan ‘acil önlem al’ çağrısı geldi. Rusya da söz verdiği yardım için yeni hükümetin kurulmasını bekleyecek.

Ordu, Cumhurbaşkanı’ndan ülkede istikrarı yeniden sağlamasını istiyor. Açıklamada, “İhtilâfın devam etmesi ülkenin toprak bütünlüğünü tehdit ediyor” denildi.

Toplantıda, göstericilerin kamu binalarını işgal etmeleri de konuşuldu. Buna karşılık olarak, “Devlet kurumlarının şiddet yoluyla ele geçirilmesi ve devlet işlerine yapılan müdahale kabul edilemez” açıklaması yapıldı.

Rasmussen: Endişeyle takip ediyorum

Ordunun uyarısıyla ilgili NATO’dan bir açıklama geldi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen Twitter hesabından, “Ukrayna’daki protesto yasağıyla ilgili yasanın geri çekilmesinden memnuniyet duydum. Ama ordunun krize karışmasından endişeliyim. Ukrayna ordusu oldukça saygın bir kurumdur ve tarafsız kalmalıdır. Gelişmeleri endişe içinde takip ediyorum.” diye yazdı.

Yanukoviç hastalık izninde

Ordudan da uyarı alan Yanukoviç ise, soğuk algınlığı ve yüksek ateş gerekçesiyle izne ayrıldı. Hastalığı nedeniyle, ülkede Kasım ayından bu yana süren protestolarla ilgili görüşmeler de kesintiye uğramış durumda.

Muhalefet ise hastalık açıklamasına inanmıyor. Cumhurbaşkanının hastalık bahanesiyle muhaliflerle görüşmekten ve atması gereken imzalardan kaçtığını söylüyorlar.

Moskova yeni hükümeti bekliyor

Rusya ise Ukrayna’ya vermeyi taahhüt ettiği mali yardımları yeni hükümetin kurulmasına kadar erteleyebileceğini açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katıldığı kabine toplantısından Ukrayna’da yeni kurulacak hükümetin Rusya için önemli olduğu kararı çıktı.

Rusya, Avrupa Birliği (AB) ile ekonomik işbirliği anlaşmasını askıya alan Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç’e destek için 15 milyar dolar mali yardım ve doğalgaz fiyatlarında üçte bir oranında indirim kararı almıştı. Rusya sözünü verdiği 15 milyar dolarlık mali desteğin 3 milyar dolarını göndermişti.

23 Ocak’tan beri kendisinden haber alınmayan muhalif gösterici Dimitri Bulatov kaçırılıp işkence gördüğünü anlattı. 35 yaşındaki göstericinin yüzü ve elleri yara içindeydi.

Bulatov, “Kulağımı, yüzümü kestiler. Ellerimde delikler açtılar. Vücudumda canlı bir tek yer bile yok. Ama şükürler olsun ki hayattayım.” dedi.

Muhalif lider Vitali Kliçko da, Bulatov’un eylemcileri korkutmak için kaçırıldığını savundu. Göstericiyi kimin kaçırdığı ise belli değil.

Bulatov, Ukraynalı liderlerin araçlarını konvoyla takip ederek protesto gösterileri yapan ‘Automaidan’ isimli bir grubun lideri.

En büyük eylemleri de, yaklaşık 2 bin arabayla Yanukoviç’i takip etmeleriydi. Yanukoviç’in evinin 300 metre yakınına kadar ulaşmayı başarmışlardı.

Kalabalık ‘Yanukoviç gitsin’ diyor

Kiev’de meydanlarda yapılan gösterilerde en az üç kişi ölürken Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov ve hükümeti istifa etti. Ukrayna parlamentosu da 16 Ocak’ta sokak gösterilerini yasaklayan tasarıyı geri çekti.

Ancak muhalefet liderleri ve meydanlarda toplanan kalabalık, Yanukoviç’in istifasını istiyor ve kamu binalarını işgal etmeyi sürdürüyor.

Hükümetin ‘koşullu af’ önerisini de reddettiler. Hükümet, göstericilerin işgal ettiği kamu binalarını terk etmeleri koşuluyla, gösteriler sırasında tutuklananlara af çıkarmıştı.