Obama Rusya’yı Ukrayna konusunda uyardı

Ülkeler
Hollanda’nın Lahey kentinde düzenlenen Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin ardından basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Barack Obama,  Rusya veUkrayna arasındaki krizin doğrudan görüşmel...
EMOJİLE

Hollanda’nın Lahey kentinde düzenlenen Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin ardından basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Barack Obama,  Rusya veUkrayna arasındaki krizin doğrudan görüşmelerle çözülmesi gerektiğini belirterek Kiev yönetiminin diplomatik yol tercihini takdir etti.

Rusya’nın diplomatik yolu tercih etmemesi halinde ilave maliyetle karşılaşacağını, bu durumdan küresel ekonominin de kısmen olumsuz etkileneceğini fakat ortaya çıkacak maliyetin büyük bölümünü Moskova’nın göğüslemek zorunda kalacağını kaydetti.

Obama, “Rusya’nın daha ileri gitmesi” halinde bugüne dek başvurdukları bireysel yaptırımların yerine sektörel yaptırımlara yöneleceklerini ve bu kapsamda halen AB ile teknik düzeyde üzerinde çalıştıkları enerji ve finans sektörlerine yönelik yaptırımların, silah ambargosunun ve Rusya ile karşılıklı ticareti kısıtlayacak önlemlerin masada olacağını ifade etti.

ABD Başkanı Obama,Rusya ile Kırım’ın ilhakının tanınması karşılığında Ukrayna’nın kalanının güvenceye alınmasına yönelik bir mutabakata varıldığı iddiasını yalanlayarak, Kırım’ın geleceğinin büyük ölçüde uluslararası toplumun Rusya’nın ilhakının gayrimeşru olduğuna yönelik pozisyonunu korumasına bağlı olduğunu vurguladı.

Obama, Rusya’nın  Ukrayna sınırındaki askeri yığınağının gözdağı vermeyi amaçladığını, Moskova’nın, AB ve ABD’nin nasıl tek vücut kalacağına bakarak bir sonraki hamlelerini tarttığını söyledi.

Rusya’nın Kırım’ı Kosova’yla kıyaslamasına karşı çıkan Obama, binlerce Kosovalının kendi hükümetleri tarafından katledildiğini hatırlattı.

Obama, Ukrayna’da Rusça konuşanların tehdit altında bulunduğuna yönelik hiçbir delil bulunmadığını kaydetti.

Barack Obama, Rusya’nın bugün Soğuk Savaş dönemine ve 6 yıl önceki Gürcistan Savaşı’na göre çok daha izole edildiğini, bazı komşularına karşı askeri güç kullanmak zorunda kalmasının zayıflık belirtisi olduğunu dile getirdi.

Obama, bir sonraki Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin 2016’da Şikago’da yapılacağını sözlerine ekledi.

Rusya “yüksek maliyetli yaptırımlarla” karşılaşabilir

Hollanda Başbakanı Mark Rutte iseUkrayna krizinin savaş çıkarmasını beklemediğini ifade ederek, Rusya’nın daha ileri gitmesi halinde yüksek maliyetli yaptırımlarla karşılaşacağı uyarısında bulundu.

Rutte, yaptırımları planlarken, Rus ekonomisine azami maliyet çıkaran ancak Avrupa, ABD, Kanada ve Japonya’ya ciddi zarar vermeyecek olanları tercih edeceklerini söyledi.

Amerikalıların Rusya endişesi arttı

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, Kırım’ın ilhakıyla birlikte Amerikalıların Rusya endişesi arttı.

Washington merkezli Pew Araştırma Şirketi’nin yaptığı araştırmada, Amerikalıların önemi bir bölümü Rusya’yı, ”ciddi bir problem” olarak gördüğünü belirtirken, CBS Haber’in araştırmasında ise büyük bir çoğunluk, ABD’nin Ukrayna’ya askeri yardımda bulunmasına karşı olduğunu kaydetti.

Pew’in araştırmasına göre, Rusya’nın, Ukrayna’nın Kırım bölgesini ilhak etmesi nedeniyle, Amerikalıların bu ülke hakkındaki endişeleri arttı.

Araştırmada, Rusya’nın bir ”muhalif” olmaktan çok ”ciddi bir problem” olduğu görüşünü ortaya koyan Amerikalıların oranı yüzde 43’ü bulurken, ”muhalif” olarak görenlerin oranı ise yüzde 26’da kaldı.

Amerikalıların yüzde 22’si Rusya’nın büyük bir sorun olmadığı görüşünde. Daha önce halkın yüzde 18’i Rusya’yı muhalif olarak gören ABD’lilerin oranı, kasım ayından bu yana yüzde 8 arttığı görüldü.

Rusya’yı ”ciddi bir problem” görenlerin oranı ise daha önce yüzde 36 seviyelerindeydi. Ukrayna’nın Kırım bölgesini ilhak eden Rusya’nın “büyük bir problem olmadığını” düşünenlerin oranı ise kasım ayından önce yüzde 40 düzeyindeydi.

Cumhuriyetçilerle Demokratlar bu konuda da farklı düşünüyor

Pew’in anket sonucunda,  Cumhuriyetçilerin yüzde 42’si Rusya’yı ”muhalif” olarak görürken, bu oran 4 ay önce yüzde 24 düzeyindeydi.   Bağımsızların yüzde 23’ü ve Demokratların yüzde 19’u ise Rusya’yı ”muhalif” olarak değerlendiriyor. Bu iki siyasi grubunun düşüncesinde kasımdan bu yana dikkati çeken bir değişiklik gözlenmedi.

Amerikalıların Ukrayna’ya askeri yardıma karşı

CBS News’in anketine göre ise Amerikalıların yüzde 65’i ABD’nin Ukrayna’ya askeri yardımda bulunmasına karşı çıkarken, yüzde 26’sı ise karşı olmadığı yönünde görüş belirtti.

Aynı ankette, Amerikalıların yüzde 61’i, ABD’nin Rusya-Ukrayna arasındaki krize dahil olması için herhangi bir sorumluluğunun bulunmadığı görüşünü savunuyor.