Doğu Türkistan’daki Uygur halkına nefes aldırmayan Çin yönetimi, ‘terörizmle mücadele’ bahanesiyle kıyım yapıyor. Çin Merkez Televizyonu’nun (CCTV) haberine göre, bölgedeki Urumçi, Aksu, Kaşgar, Hotan ve diğer birkaç vilayetteki altı farklı mahkemede görülen 23 davada, 81 kişinin’ terör faaliyeti örgütleme, yönetme, kasten adam öldürme ve kundaklama gibi’ iddialarla yargılandı ve 9 kişiye idam cezası, üç kişiye de iki yıl ertelemeli idam cezasının yanı sıra kalanlara çeşitli cezalar verildi.
FATURA ONLARA KESİLİYOR
Yerel makamlar, bölgede 31 Mayıs itibarıyla şiddet olaylarına karıştığı öne sürülen 29 kişinin yakalandığını açıklamıştı. İli vilayetinde de geçen hafta 55 kişinin ‘kasten adam öldürmek, bölücülük ve terör faaliyetlerine karışmak’ suçlarından hüküm giydiği, üç kişinin idam cezasına çarptırıldığı duyurulmuştu. Çin’de geçtiğimiz ekim ayından bu yana düzenlenen saldırılarda Pekin yönetimi daha öncekilerde olduğu gibi Uygur halkını sorumlu tutmuş, 22 Mayıs’ta 43 kişinin öldüğü bombalama eylemi sonrasında 300’den fazla kişi gözaltına alınmıştı.
‘TERÖRİST’ DAMGASI
Baskıcı yönetim altında ne dinlerini ne de geleneklerini yaşama hakkı bulan Uygur Türkleri, yaşadıklarını dünyaya duyurmaya çalıştıklarında da ‘terörist’ damgası yiyor. Doğu Türkistan’da (Sincan Özerk Bölgesi) şu ana kadar yüzlerce kişi, internet vasıtasıyla ‘cihat’ girişiminde bulundukları bahanesiyle tutuklandı. Çin zulmüne karşı memnuniyetsizliklerini dile getirmekten başka bir eylemi olmayan bu insanlar, sosyal medya aracılığı ile ‘aşırılığı yaymak ve düzeni tehdit eden materyal bulundurmak’ suçlamasıyla sorgudan geçiriliyor. Müslümanlar, Pekin yönetiminin ‘demir yumruğu’ altında dini ve kültürel baskı gördüklerini ifade ederken, Devlet Başkanı Şi Cinping ise yaptıklarının ‘radikallerle savaşmak’ olduğunu savunuyor.
Zorunlu eğitimle asimilasyon
Türk-İslam kültürünün korunup yaşandığı bölgelerde’terörle mücadele’ adı altında operasyonlar düzenleyen Çin’in diğer taraftan da Doğu Türkistan’da zorunlu eğitimi liseyi de kapsayacak şekilde 12 yıla çıkarması ve Çince eğitim verilen okullarda yatılı okumayı zorunlu kılması Müslümanların tepkisine neden oldu. Dünya Bülteni’nin haberine göre, Uygur-Amerika Derneği Başkan Yardımcısı Dr. İlşat Hasan, Çin yönetiminin esas amacının Uygurları eğitmek olmadığını, bu kararın tamamen siyasi ve asimilasyon amaçlı olduğunu belirtti.
Ramazanda oruç yasağı
Doğu Türkistan’da çoğunlukla etnik azınlıkta insanların hizmet etiği bir hastahane, çalışanlarına Ramazan ayında oruç tutmayı yasakladı. Çalışanlarından öğün atlamadan yemek yiyeceklerine dair yazılı taahhüt toplamaya çalışan hastahane yönetimi, bu kararın ‘düzeninin bozulmaması’ amacıyla alındığı söylese de Müslümanlar asıl amacın ibadetlerini engellemek olduğunu belirtiyor. İnanç özgürlüğünün engellendiğini söyleyen Müslüman çalışanlar, ‘Bu bizim dini inancımız. Öğle yemeği yemeyecek olmamız zihinsel ve fiziksel yeteneklerimizi kaybedeceğimiz anlamına gelmez’ dedi.