Tacikistan Nahda Partisi Genel Başkanı Muhittin Kabiri, “Bir bölgede mescit kurmak için 50 bin imza toplamak lazım. Eğer bir köyde 15 kişi yaşıyorsa cemaatle namaz kılınamıyor. Kadınların mescide girmesi yasak. 18 yaşına kadar çocukların mescide girmesi yasak.”
Milli gazetede yer alan habere göre; nüfusunun yüzde 97’si Müslüman olan Tacikistan’da uygulanan ilginç yasaklar ile namaz kılmak ve camii açmak engellenmeye çalışılıyor.
Tacikistan Nahda Partisi Genel Başkanı Muhittin Kabiri, namaza yönelik yasaklarla ilgili bir kanun çıkartıldığını söyledi. Kanun ile camide namaz kılmaya yaş ve cinsiyet sınırlaması getirildi. Afganistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Çin’le komşu olan Tacikistan’ın nüfusu yaklaşık 8 milyon. 1991 SSCB dağılmasıyla bağımsız cumhuriyet olan Tacikistan’da, son yıllarda yayılmacı politika izleyen Rusya etkisi kendisini hissettiriyor.
CAMİYE 18 YAŞ SINIRLAMASI
Kabiri, “Tacikistan’da bir kanun çıktı. O kanunla insanlar cami ve kendi evleri dışında namaz kılamaz. Bir bölgede mescit kurmak için 50 bin imza toplamak lazım. Eğer bir köyde 15 kişi yaşıyorsa cemaatle namaz kılınamıyor. Kadınların mescide girmesi yasak. 18 yaşına kadar çocukların mescide girmesi yasak. Bir parlamenter olarak bu uygulamaların kışkırtma amaçlı olduğunu görüyorum. Biz gençlerimize sabır diliyoruz” diye konuştu. Öte yandan partilerine yönelik baskı yapıldığını da söyleyen Kabiri, “Politik sorunlar da var aslında. Bir insan bizim partimize müntesip ise devlet dairelerinde çalışmasına izin verilmiyor” dedi. Çözüm için ise, “Tacikistan da Asya bölgesindeki diğer cumhuriyetler gibi bir insana bağlıdır. Bu sorunu çözmek için onu (Putin) ikna etmek gerekir” ifadelerini kullandı.
İSLAM DÜNYASI GÜCÜNÜ KULLANMALI
Müslüman dünyanın parçalara ayrılmasına hayıflanan Kabiri, bir an önce etnik ve mezhepsel çatışmadan vazgeçip, Müslümanların birlik olması gerektiğine dikkat çekti. Kabiri, “İslam dünyası parçalara ayrılmış bir vaziyette. Şiiler, Vehabiler Sünniler… gibi. Etnik gruplara ayrılmıştır. Türkiye daha çok Türki dilleri taşıyan insanlara önem veriyor. İran Şii ve Araplara daha çok önem veriyor. Müslümanlar arasında birlik yok. İslam meselesini hiç kimse göz önüne almıyor. Endonezya’dan Morocco’ya kadar İslam dünyası merkezde bulunuyor. Hem Avrupa’ya hem de kuzey ve güneyde dört yana yayılmış. Tüm İslam devletlerinde güç var. Ama bunu kullanmak gerekir” şeklinde konuştu.