Binlerce Süryani IŞİD’den kaçıyor

Ülkeler
Çoğunlukla Süryanilerin yaşadığı Karakuş ilçesine düzenlenen saldırı sonrası bölgede bulunan Peşmerge özel kuvvetlerine bağlı Zerevani güçleri ile IŞİD mensupları arasında çatışma başladı. Çatışmada y...
EMOJİLE

Çoğunlukla Süryanilerin yaşadığı Karakuş ilçesine düzenlenen saldırı sonrası bölgede bulunan Peşmerge özel kuvvetlerine bağlı Zerevani güçleri ile IŞİD mensupları arasında çatışma başladı.

Çatışmada yaralanan 8 Peşmerge ambulanslarla Erbil’e sevk edildi. Bölgeden kaçan binlerce kişi de Erbil kentinin sınır köylerine sığınıyor.

Al Jazeera’nın haberine göre ülkede uzun süredir devam eden kaos, Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul’u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

IŞİD’in bölgeye düzenlediği saldırının ardından Irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.

Irak Şam İslam Devleti örgütü, Suriye’de Mumbuc, petrol bölgesi Rakka ve Irak sınırına yakın Deyr Ez-Zor kentlerini elinde tutuyor. Irak’ta ise Anbar eyaletindeki Felluce ve Ramadi’de etkili olan örgüt son olarak ülkenin en büyük ikinci kenti Musul ve Tikrit’in yanı sıra Anbar eyaletindeki bazı kasabalar ve Suriye sınırındaki önemli bölgelerde kontrolü ele aldı.

IŞİD, Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. Selefi ideolojiye sahip IŞİD; Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004’te Irak’ta kurulan ve şu anda liderliğini Ebubekir El Bağdadi’nin yaptığı IŞİD, Suriye ve Irak’taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.