İsrail 2 saatlik ateşkesi bozdu

Ülkeler
İsrail’in Gazze’nin doğu mahallelerine hedef gözetmeksizin düzenlediği saldırıda en az 60 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 420 kişi de yaralandı. Ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe...
EMOJİLE

İsrail’in Gazze’nin doğu mahallelerine hedef gözetmeksizin düzenlediği saldırıda en az 60 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 420 kişi de yaralandı. Ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe ediliyor. Sivillerin bölgeden daha güvenli yerlere kaçışı da sürüyor. 

Saldırıda hayatını kaybedenler arasında kadın ve çocukların yanı sıra bir basın mensubu ve bir sağlık görevlisi de bulunuyor. 

İsrail ordusu, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze’ye 7 Temmuz’da “Koruyucu Hat” adıyla askeri saldırı başlatmış, Perşembe akşamı da bölgeye karadan saldırıya geçmişti.

2 SAATLİK ATEŞKESİ KABUL ETMİŞTİ

İsrail, Kızılhaç’ın sunduğu “Gazze’nin Şucaiyye Mahallesi’nde 2 saatlik ateşkes” talebini kabul ettiğini bildirdi.

İsrail ordu sözcüsü Peter Lerner, sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Kızılhaç’ın sunduğu ateşkes teklifini onayladığını ifade ederek, TSİ’ye göre 13.30 ila 15.30 saatleri arasında Şucaiyye’deki ateşe ara verileceğini belirtti. 

Ordu sözcüsü Lerner’in açıklamasının ardından ateşkesin resmi olarak başladığı kaydedildi. 

İsrail’in Gazze’nin doğu mahallelerine hedef gözetmeksizin düzenlediği saldırıda en az 40 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 400 kişi de yaralandı.

Saldırıda hayatını kaybedenler arasında kadın ve çocukların yanı sıra bir basın mensubu ve bir sağlık görevlisi de bulunıyor. 

İsrail ordusu, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze’ye 7 Temmuz’da “Koruyucu Hat” adıyla askeri saldırı başlatmış, Perşembe akşamı da bölgeye karadan saldırıya geçmişti.

3 SAATLİK ATEŞKESİ KABUL ETMEMİŞTİ

Hamas, Uluslararası Kızılhaç Örgütü tarafından yapılan “Gazze’nin doğu kesimlerindeki mahallelerden ölü ve yaralıların çıkarılması için 3 saatlik ateşkes önerisinin” İsrail tarafından kabul edilmediğini bildirdi.

Hamas’ın Resmi Sözcüsü Sami Ebu Zuhri tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 “Kızılhaç Örgütü Hamas’ın ofisini arayarak ambulansların geçmesi için 3 saatlik ateşkes önerisinde bulundu. Hamas bu öneriyi kabul etti ancak İsrail kabul etmedi. İsrail ordusu ambulansların bölgeye girmesine izin vermiyor.” 

Gazze’deki Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra tarafından yapılan açıklamada İsrail ordusunun, Gazze’nin doğusundaki Şucaiyye, Tuffah ve Zeytun mahallelerine hedef gözetmeksizin yaptığı top atışlarında en az 40 Filistinlinin katledildiği, yaklaşık 400 kişinin de yaralandığı belirtilmişti.

Hava ve karadan genellikle sivil yerleşim birimlerinin hedef alındığı saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 358’e yükselirken, 2 bin 685 kişi yaralandı.

İSRAİL’DEN KORKUTAN AÇIKLAMA

İsrail ordusu, Gazze’ye yönelik başlattığı saldırılarda, kara operasyonunu “genişleteceğini” duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, “İsraillilere güven içinde bir yaşam sunulabilmesi hedefiyle” Gazze’ye yönelik “Koruyucu Hat” operasyonu kapsamında yürütülen “kara harekatı”nın genişletileceği belirtildi. Açıklamada, operasyonu yürüten birliklere takviye kuvvetlerin destek vereceği kaydedildi.

İsrail ordu sözcüsü Avichay Adraee ise sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yaptığı açıklamada, “Gazze Şeridi’ndeki ‘terörün altyapısı’na darbe vurmak amacıyla, ‘Koruyucu Hat’ operasyonu çerçevesindeki kara harekatı genişletilecektir” ifadelerine yer verdi.

Adraee, düzenlenen askeri operasyonların belirli bir plan çerçevesinde yürütüldüğünü ve bununla “Hamas’a yönelik darbenin” arttırılması ve “daha güvenli bir ortamın oluşturulmasının” hedeflendiğini iddia etti.

İsrail, 7 Temmuz’da “Koruyucu Hat” adıyla, yıllardır abluka altında tutuğu Gazze’ye başlattığı saldırıların ardından, Perşembe akşamı da kara operasyonuna başlamıştı.

İsrail saldırıları sırasında hayatını kaybeden Filistinli sayısının 358’e, yaralı sayısının 2 bin 685’e ulaştığı belirtilmişti.

480 NOKTA VURULDU

İsrail’in Gazze’ye karadan düzenlediği saldırılarda, 480 noktayı vurduğu, Filistinlilerin ise buna 265 roketle karşılık verdiği belirtildi.

İsrail Ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamada, “kara operasyonunun başladığı günden bu yana 480 hedefin vurulduğu, buna karşılık Gazze’den İsrail’e atılan 265 roketin, 190’ının İsrail topraklarına düştüğü, 63’ünün ‘Demir Kubbe füze savunma sistemi’ tarafından imha edildiği” ifadelerine yer verildi. 

Açıklamada, “Operasyonlar sırasında, 13 Filistinlinin de gözaltına alındığı” kaydedildi.

İsrail ordusu, 7 Temmuz’da “Koruyucu Hat” adıyla Gazze’ye başlattığı askeri operasyonun ardından, Perşembe akşamı da bölgeye karadan saldırmaya başlamıştı.

İsrail’in hava ve karadan genellikle sivil yerleşim birimlerinin hedef alındığı saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 358’e yükselirken, 2 bin 685 kişi yaralandı.

İsrail ordusunun saldırlarında, aralarında çok sayıda çocuk ve kadının bulunduğu sivil ölü sayısı, her geçen gün artıyor.