Rusya’da Müslüman öğrencilerin Cuma namazı talebi

Ülkeler
Rusya İslam İnsan Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Abdul Mutaşgadjiev “Kafkas politikası” İnternet merkezine müracaat ederek Rusya’da okul öğrencilerinin Cuma namazları kılmaları sorununu...
EMOJİLE

Rusya İslam İnsan Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Abdul Mutaşgadjiev “Kafkas politikası” İnternet merkezine müracaat ederek Rusya’da okul öğrencilerinin Cuma namazları kılmaları sorununu gündeme taşıdı.

Merkeze bir mektup yazarak Cuma namazı kılınması için imkân tanınması talebinde bulunan Abdul Mutaşgadjiev, din inancının kişiye özel olduğu ve devletin kişilerin inancına saygı göstermesi gerektiğinin altı çizdi. 

Müslümanlar için Cuma namazını kılmanın inançları gereği olduğu belirtilen mektupta, vatandaşlara dini hayatı yaşama fırsatı oluşturmanın hukuk devleti olmanın en önemli delillerden biri olduğu hatırlatıldı.

Mektupta şöyle denildi: Rusya’da okul öğrencilerinin Cuma namazını kılmaları kanunen yasak değildir.  Orta okul 8-11 sınıf Müslüman öğrencileri İslami yönden mükellef sayılırlar ve onların Cuma namazlarını kılmaları farzdır. Bazı öğretmenler kendilerine risk alarak öğrencilerini Cuma namazına gönderiyorlar. Ancak bu bir çözüm değildir…

DERS SAATLERİNDE AYARLAMA TALEBİ

Milli Eğitim Bakanlığını bu sorunu çözmeye davet ediyoruz. Bu da Cuma günleri ders saatlerini ayarlanmasıyla mümkün. O zaman bu konudaki bütün anlaşmazlıklar ortadan kalkar. Müslüman öğrenciler Allah rızası için ibadetlerinin yerine getirme imkânı bulurlar. Dolayısıyla şu anda okullar yönetimleri ve Cuma namazını kılmak isteyen öğrenciler ve onların aileleri arasındaki sorunlar aşılmış olur. 

HUTBELERDEKİ GÜZELLİKLER ANLATILDI

Mektupta Cuma hutbelerinde değinilen konuların güzelliğine de değinilerek, “Cuma namazları hutbelerinde imamlar İslam dininde yasak sayılan uyuşturucu bağımlılığı, alkolizm, sigara içmek gibi konularda vaaz veriyorlar. Bir de bu hutbelerde insanlar yaşlılara ve ebeveynlerine saygı göstermeye, yoksullara yardım etmeye, samimi, alçakgönüllü olmaya davet edilir. Bu da öğrencilerin ileride iyi insanlar olarak yetişmesine katkı sağlar…” denildi.