Rusya’dan Tatar mitingine yasaklama

Ülkeler
Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin geçen yıl tek taraflı olarak Ukrayna’dan bağımsızlığını ilan etmesi, daha sonra da Rusya’ya bağlanmasının ardından iktidara gelen Rus yönetimi, Kırım Tata...
EMOJİLE

Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin geçen yıl tek taraflı olarak Ukrayna’dan bağımsızlığını ilan etmesi, daha sonra da Rusya’ya bağlanmasının ardından iktidara gelen Rus yönetimi, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin matem mitingi düzenlemek için yaptığı başvuruyu reddetti.

Kırım Tatar Milli Meclisi, Akmescit Valisi Gennadiy Baharev’in kent merkezindeki Lenin Meydanı’nda resmi bayramlar hariç büyük toplantıların yasak olduğunu, miting için Akmescit’te başka bir yerin de ayrılmadığını gerekçe göstererek başvurularını geri çevirdiğini açıkladı.

Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov, 12 Mayıs’ta Kırım Müftüsü Hacı Emirali Ablayev, Kırım Tatar Millli Meclisi Başkan Yardımcısı Ayder Acımambetov, Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Yakubov, Kırım Parlamentosu Başkan Yardımcısı Remzi İlyasov, Kırım Başbakan Yardımcısı Ruslan Balbek ile matem etkinlikleri konusunda görüşme yaptıklarını ve miting haricinde geçen yıllarda yapılan tüm anma etkinliklerinin düzenlenmesini kararlaştırdıklarını söyledi.

Kırım’dan 18 Mayıs 1944’te trenlere bindirilerek Sibirya ve Orta Asya çöllerine sürgüne gönderilen,  yolculuk sırasında ve götürüldükleri yerlerde yaşamlarını yitiren Kırım Tatarları, bu yıl Çatırdağ ve camilerde okunan dualar, saygı duruşu, “Kalbinde Bir Mum Yak” etkinliği ve Bahçesaray’da Sürgün Anıtı temelinin atılmasıyla anıldı.

Anma etkinlikleri, 16 Mayıs’ta Kırım’ın en yüksek beş tepesinden Çatırdağ’a tırmanışla başladı. Kırım Müftülüğünün desteğiyle yapılan tırmanışa yaklaşık 3 bin genç katıldı. Gençler, Çatırdağ’da sürgün kurbanları için dua etti.

Etkinlikler, 17 Mayıs’ta Lenin Meydanı’ndaki saygı duruşu ve “Kalbinde Bir Mum Yak” eylemiyle devam etti. Daha önce Kırım Tatar Gençlik Merkezince düzenlenen etkinliğe, bu yıl Rusya yanlısı Rusya Geneli Kırım Tatar Halk Hareketinin gençlik kanadı ev sahipliği yaptı. Kırım Tatar Gençlik Merkezi, “Kalbinde Bir Mum Yak” etkinliğini düzenlemek için yaptıkları başvurunun reddedildiğini belirterek halka mumları kendi evlerinde yakmaları çağrısında bulundu.

Sürgün kurbanlarının anısına Kırım’ın tüm camilerinde dua okundu. Kırım Müftüsü hacı Emirali Ablayev, Kebir Cami’sindeki etkinliğe katıldı. Ablayev, etkinliğe katılan yüzlerce kişiye hitaben yaptığı konuşmada “Biz, bu dünyada hiç kimsenin, hiçbir halkın bu korkunç sürgünü yaşamasını istemiyoruz. Biz, ölenlerin ruhlarının rahat olması için her zaman Allah’a dua edeceğiz. Bizim hayatımızda farklı olaylar gerçekleşebilir ve gerçekleşiyor da ve biz bu zorlukları sabırla adım adım aşmalıyız. Bizim Kur’an-ı Kerimimiz ve Peygamberimizin sünneti var, bizim için bunlar yeterli. Biz dinimize göre yaşayıp çocuklarımıza terbiye vermeliyiz ve kendi iyiliğimizle, merhametimizle etrafımızdaki tüm insanlara kendimizi sevdirmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Bahçesaray bölgesi Siren (eski adı Süyren) tren istasyonunda düzenlenen törende de Sürgün Anıtı’nın temeli atıldı.

Törene, Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov, Kırım Müftüsü hacı Emirali Ablayev ve Kırım’da yaşayan diğer din mensuplarının dini liderleri katıldı.

Başbakan Aksyonov, “Bu tarih, hafızamızda hep kalacaktır ve Kırım Hükümeti, Kırım Halkının bu trajedisini muhafaza etmek için gerekli olan her şeyi yapacaktır” dedi.