Zenginler dakikada yarım milyon dolar kazandı

Toplum
Başka bir deyişle ultra zenginler bir yıl boyunca her gün her dakika yaklaşık yarım milyon dolar kazandı. Bu rakam Gordon Gekko’yu bile kıskandıracak bir servete karşılık geliyor. Bu gibi zenginlikler...
EMOJİLE

Başka bir deyişle ultra zenginler bir yıl boyunca her gün her dakika yaklaşık yarım milyon dolar kazandı.

Bu rakam Gordon Gekko’yu bile kıskandıracak bir servete karşılık geliyor.

Bu gibi zenginlikler Thomas Piketty’nin Capital in the Twenty-First Century adlı kitabında da dikkat çektiği gelir eşitsizliğine işaret ediyor.

Oxfam raporunda da bu konu ele alındı. Çalışmada Bill Gates gibi bazı çok zengin insanların nasıl bu kadar fazla kazandıkları hakkında düşünülebilecek noktalara dikkat çekildi.

WSJ’nin haberine göre, Gates’in servetinin yaklaşık 76 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Forbes tarafından yayınlanan sıralamaya göre Gates dünyanın en zengin insanı.

Oxfam raporunda, “Bill Gates tüm servetini nakde dönüştürse ve her gün 1 milyon dolar harcasa tüm servetini tüketmesi 218 yılını alır. Gerçekte ise parası asla bitmez: yüzde 2’nin altındaki düşük bir getiri oranı sunan bir araca yatırsa dahi her gün sadece faizden 4.2 milyon dolar kazanır,” ifadelerini kullandı.

Elbett ki Gates’in servetinin büyük bölümünü hayır kuruluşlarına bağışladığına da değinmek gerekiyor.

Son yıllarda milyarderler ile zorlukla geçinebilen kesim arasındaki fark daha da arttı. Stanford Center on Poverty and Inequality kuruluşu tarafından yapılan bir çalışmaya göre ABD’de zenginler ile fakirler arasındaki gelir farkı 1980’lerde artmaya başladı. Ancak trend özellikle 90’larda hız kazandı. Son Büyük Resesyon döneminde eşitsizlikten daha da fazla söz edilmeye başlandı.

Tüm dünyadaki milyarderlerin sayısı 2009 ve 2014 yılları arasında iki katının üstüne çıkarak 1645’e yükseldi. Oxfam’ın daha önce yayınladığı bir rapora göre Sahraaltı Afrika’sında 358 milyon insan sefalet içindeyken 16 milyarder bulunuyor.

Uzmanlar gelir adaletsizliğinin küresel ekonomi ve toplum üzerinde etkilere sahip olduğuna dikkat çekiyor. Peki, bu durumu nasıl düzelteceğiz?

Oxfam’in önerilerinden biri refah vergisi. Kuruluş, finansal krizin hemen ardından milyarderlere yalnızca yüzde 1,5 oranında vergi getirilseydi en fakir 49 ülkede sağlık bakımına yatırım için para sağlanması halinde 23 milyon hayatın kurtarılmış olabileceğini tahmin ediyor.

En zenginler ile en fakirler arasındaki uçurum o kadar büyüdü ki yalnızca 2014 yılında yüzde 1,5’lik vergi alınsaydı yıllık finansman açığı her çocuğun okula gitmesine ve en fakir ülkelerde sağlık hizmeti verilebilmesine yetecek kadar kapatılabilecekti.

Milyarderlere vergi uygulaması getirilmesi makul bir çözüm olabilir. Warren Buffet ve George Soros gibi milyarderler geçmişte Kongre’ye emlak vergilerinin artırılması çağrısında bulunmuştu.

Piketty gibi ekonomistler de refah vergi fikrine destek vermişti.