Manisalı 82’lik mucitten yeni icat

Toplum
Manisa’da, daha önce bağlar için yongalı aşı makinesi üreten 82 yaşındaki Osman Nuri Ses; şimdi de meyve bahçelerindeki verimi artırmak için sert çekirdekli meyve fidanlarının aşılanması sırasın...
EMOJİLE

Manisa’da, daha önce bağlar için yongalı aşı makinesi üreten 82 yaşındaki Osman Nuri Ses; şimdi de meyve bahçelerindeki verimi artırmak için sert çekirdekli meyve fidanlarının aşılanması sırasında kullanılacak dilcikli aşı kesim makinesi geliştirdi. İncelemeli patent başvurusunda bulunan Ses, makineden büyük verim sağladıklarını vurguladı.

YENİ İCATTAN BÜYÜK VERİM SAĞLANDI
Yongalı aşı makinesiyle bağcılık sektörünü sevindiren Osman Nuri Ses, bu kez de üç aylık bir çalışmanın ardından meyve bahçelerindeki verimi artıracak dilcikli aşı kesim makinesi geliştirdi. Son dakika’dan edindiğimiz habere göre, emekli ziraat teknikeri Berat Gülcan’ın gözleminde 15 bin ceviz fidanı üzerinde denenen makineden büyük verim sağlandığı belirtildi. Pedallı olan el makinesiyle aşıdaki tutma oranının yüzde 90’ların üzerine çıktığı ifade edildi. Sadece bir hareketle dakikada 11 aşı kesimi yapabildiği kaydedildi.

PATENT BAŞVURUSU YAPTI
İcat ettiği makine için incelemeli patent başvurusunda bulunduğunu kaydeden Osman Nuri Ses, “30 seneyi aşkın bir süredir çalışıyorum. Dolayısı ile işe bağ aşı makinelerinin üretimi ile başladım. Aradan geçen süreçte gelen talepler üzerine meyve bağları aşı çalışmaları üzerinde çalışmaya başladım. Dolayısıyla onunla ilgili değişik türde aşı yapan makineler yaptım. En son dünyada fazlası ile kullanılan dilcik aşı denilen bir aşı türü var. Bizim Türkiye’de de yaygın vaziyette kullanılıyor. Yapılacak aşı işleminde kesim çok önemli. Bunu sağlamak için çok sağlıklı bir makineye ihtiyaç var. En son tutma oranı yükselmesini sağlayacak hassas kesim yapan bu makineyi yaptım” dedi.
KÜÇÜK SANAYİ SİTESİNDEN DÜNYAYA
Makinenin yurt dışına pazarlanması için Azerbaycan, Afganistan gibi ülkelerle görüştüğünü belirten Osman Nuri Ses, “Makineyi 15 bin ceviz fidanı üzerinde denedik. Aslına bakıldığında tutma oranı yüzde 100’lerde fakat, yanlış uygulamalardan dolayı yüzde 90’ların üzerinde. Günümüzde insanlar dilcikli aşıyı elleriyle yapıyor. Aşının tutma olasılığı yüzde 40’larda. Fakat bu makinede yüzde 90’ların üzerinde. Bu da çok büyük bir verim. Makine için Azerbaycan ve Afganistan ile görüşmelere başladık. Uygun gördükleri taktirde ihraç edeceğiz” diye konuştu.