İyimser olmak için 4 adım atmanız yeterli!

Toplum
Günlük hayatın yoğun ve yorucu temposu sizi daha karamsar biri mi yapıyor? Eskiden yapmaktan keyif aldığınız şeyler artık keyif vermiyor mu? Hayatın deneyimlerinizle zenginleştiğini değil, monotonlaşt...
EMOJİLE

Günlük hayatın yoğun ve yorucu temposu sizi daha karamsar biri mi yapıyor? Eskiden yapmaktan keyif aldığınız şeyler artık keyif vermiyor mu? Hayatın deneyimlerinizle zenginleştiğini değil, monotonlaştığını mı hissediyorsunuz? Öyleyse, bilim dünyasından sizi sevindirecek bir haber geldi: İyimser olmak için 4 adım atmanız yeterli! 

Uzun ve kaliteli bir hayat , mutluluk, huzur, şans ve başarı sizin için önemliyse bunlara sahip olmak için yenilik yapmaya da hazır olmalısınız. Radikal’in haberine göre Business Insider’ın tanıttığı Learned Optimism-Öğrenilmiş İyimserlik adlı eserinde UPenn profesörlerinden Martin E.P. Saligman 20 senelik klinik araştırma sonuçlarından yola çıkıyor ve yeni, iyimser bir hayat betimliyor. 

Kurallarınızı bir kere daha gözden geçirin 

Kötü bir olayla karşılaştığınızda bu olayın etkilerinin uzun süre, hatta sonsuza kadar süreceğine inanıyorsanız; büyük genellemeler yapıyorsanız; olumsuz sonuçların kendi suçunuz olduğunu düşünmeye eğilimliyseniz durun! 

İçinde olduğunuz durum “sonsuza kadar” sürmeyecek. Böyle geniş zaman dilimlerini kapsayan fikirler üretmek yerine daha kısa vadeli fikirlere odaklanmayı deneyebilirsiniz. “Herkes benden nefret ediyor.” cümlesinin içerdiği imkânsızlığı görüyorsanız birçok karamsar düşüncenizdeki imkânsızlığı da görebilirsiniz. Tüm hataların size ait olduğunu düşünmek yerine sonuçlarından muzdarip olduğunuz gerçek hatalarınızı irdeleyebilir ve onlardan kurtulabilirsiniz. 

Kendinizle tartışın 

İşler istediğiniz gibi gitmediğinde kafanızın içindeki ses size sıkıntı verecek hikayeler anlatabilir. Uzun vadeli olacağını düşündüğünüz olumsuzlukların ömrünü kısaltmalısınız. Geçiştiren ve genelleyen yanıtlar yerine, net ve mantıklı yanıtlar bulmalısınız. Bir değerlendirme yaparken “her şey benim suçum değil” bakış açısını yakalamalısınız. Yani hayatta her şey kesinlikle sizin suçunuz ve %100 kötü olamaz. 

Her zaman gerçekçi olmak zorunda değilsiniz 

Gerçekler acıdır ve acıtır. Olumsuz insanların her zaman iyiyi düşünmeye odaklananların “kendilerine yalan söylediklerini” düşünmelerinde bir doğruluk payı var. Ne var ki, gerçeklik tabanını kaybetmeden olaylara başka bir açıdan bakabilme yeteneği geliştirmek açısından bile, iyimserlik kötümserliğin olduğu yerde olmalı. 

Yanılmanın bedelini hesaplayın

İyimser davranmayı öğrenirken yapılması gereken en temel şeylerden biri de bedelleri ve karşılıkları değerlendirmektir. Örneğin, başarısızlığın bedeli yüksek olmayacaksa kendinizi sıkmadan başarılı olma yolunda ilerlemeyi deneyebilirsiniz. Seligman “esnek kötümserlik” kavramıyla olumsuz düşünceleri bir araç olarak kullanmanın işe yarar olduğunu vurguluyor. Yani, kovulmaktan korkuyorsanız korkunuzu daha fazla çalışmak için kullanabilirsiniz. Daha çok çalışan mı daha fazla başarısız olacaktır, yoksa hiçbir şey yapmadan “mutlak sonucu” bekleyen mi?