Almanya Federal Yüksek Mahkemesinin verdiği bir karara göre, yetişkin evlatlar mirastan mahrum bırakılmış olsalar dahi ebeveynlerinin bakımevi masraflarını ödemek zorunda bırakılıyor.
“BAKIM HAKKININ ORTADAN KALKMASI İÇİN YETERLİ BİR SEBEP DEĞİL“
Federal Yüksek Mahkeme görüşmemenin ebeveynler için “bakım hakkı”nın ortadan kalkması için yeterli sebep olmadığına hükmetti.
Mahkeme, “ebeveynlere yaşlılıkta maddi destek sağlama zorunluluğu”nun ancak ebeveynin çocukla küçük yaşta temasını koparması durumunda ortadan kalktığını bildirdi.
KOALİSYON SAFLARINDAN TEPKİ
Koalisyon saflarındaysa karar çok farklı tepkilere yol açtı. SPD sağlık uzmanı Karl Lauterbach “Osnerbrücker Zeitung” adlı gazeteye “bu kararı insani açıdan anlaşılır bulmuyorum,” dedi.
CDU’nun sağlık uzmanı Jens Spahn, ailenin önemini vurgulayarak kararı selamladığını söyledi.
HANGİ DURUMLARDA MASRAFLARI KARŞILAMAK ZORUNDA
BİLD gazetesi, yetişkin çocukların hangi durumlarda ebeveynlerinin masraflarını karşılamak zorunda olduğunu ilişkin bir haber yayınladı.
Gazetenin haberine göre:
-Ebeveynlerin emeklilik maaşı veya geliri elektrik, kira veya gıda masraflarına yetmediğinde devlet temel bir destek veriyor.
-Eğer çocuk brüt olarak 100 bin Avro kazanmıyorsa bir şey ödemek zorunda değil.
-Ebeveynlerden biri bir bakımevine gitmek zorunda kaldığında sağlık sigortası çeşitli bakım kademelerine göre bin 550, bin 23 veya bin 270 Avro vererek bunu karşılıyor.
Fakat çoğu durumda bu yetmez ve başka bir gelir yoksa çocuklar geri kalan masrafları karşılamak zorunda.