Oyunculuk sevdası ne yaş, ne meslek dinliyor. Yaz döneminde sayıları artan kurslar sayesinde birçok kişi ekrandan izlediği ünlü oyuncularla birlikte çalışma ve bu işten para kazanma şansını kovalamaya başladı.
Peki, oyunculuk kurslarına kimler gidiyor, oyuncu olmak için cepten ne kadar para çıkıyor? Asıl önemlisi, kursun sonunda oyuncu olunabiliyor mu?
Klişe tabiriyle ‘sahne tozu yutmak’ isteyen meraklıların konservatuvar dışındaki alternatifleri gün geçtikçe çoğalıyor. Yeni Aktüel dergisi, ekranın başında değil de kameranın önünde olmak isteyenler için işin içindekilerle konuştu.
DURU TİYATRO
Tiyatro eğitmeni ve aktör Emre Kınay’ın kurduğu Duru Tiyatro Oyunculuk Atölyesi, üç yıldan bu yana eğitim veriyor. Duru Tiyatro’da üç farklı atölye var: 6-15 yaş aralığındaki çocuklar için atölye, mesleki eğitim anlamında tiyatro okumak isteyen genç atölyeleri ve oyunculuk yapmayı hep istemiş ama olmamış yetişkinler atölyesi.
Burada Yeşim Ceren Bozoğlu, Esra Akkaya gibi eğitmenler de ders veriyor. 15 Ağustos’ta yeni dönem kayıtlarına başlayacak olan Duru Tiyatro’da fiyatlar yıllık 2000 ila 2500 lira.
EKOL DRAMA SANAT EVİ
Uzun yıllardır oyuncu yetiştiren usta sanatçı Ayla Algan, Ekol Drama’da genel sanat yönetmeni olarak eğitim vermeye devam ediyor. Ekol Drama’da yapımcı, yönetmen ve ajansların talepleri doğrultusunda "Reklam, Dizi ve Sinema Oyunculuğu" adında bir bölüm açıldı.
Bu bölüme olan ilgi, son dönemdeki dizi furyasından sonra giderek artış gösterdi. Ekol Drama’da bu bölümün yanı sıra Alper Yakıcı tarafından öğrencilere diksiyon ve dublaj eğitimi de veriliyor. Dokuz hafta süren kursun fiyatı 1500 ila 1700 lira. Kayıtlar ise Eylül’de başlıyor.
KREK ATÖLYE
Berkun Oya ve Ali Atay tarafından Bilgi Üniversitesi Santralistanbul’da kurulan Krek Tiyatro bu sene atölye çalışmalarına başladı. Berkun Oya, Celal Kadri Kınoğlu, Levent Kazak, Bahar Kerimoğlu, Levent Erden gibi isimlerin eğitim verdiği Krek Atölye’de çocuk atölyeleri de var.
İki hafta süren çocuk atölyeleri 750 lira, üç günlük genç atölyeleri ise 900 lira. Krek atölye ise iki gün sürüyor ve 325 lira.
MÜJDAT GEZEN SANAT MERKEZİ
1991 yılında kurulan Müjdat Gezen Sanat Merkezi 2009’da Bursa, İzmir ve Ankara’da da şubeler açarak oyuncu yetiştirmeye devam ediyor. Konservatuvara hazırlık, aktör stüdyo, yetişkinler için akşam sınıfı gibi birçok sınıfı olan MSM’de aynı zamanda sahne tatbikatı, diksiyon doğaçlama şan ve dans dersleri de veriliyor. Kayıtlar bu ay başladı. Yedi ay süren eğitimin bedeli 2275 lira.
ŞAHİKA TEKAND STÜDYO OYUNCULARI
ŞahikaTekand’ın Stüdyo Oyuncuları içindeki oyunculuk atölyeleri 16 åay sürüyor. Kasım ayında başlayacak olan atölyelere aylık katılma bedeli 450 lira. Toplamda 7200 TL’ye gelen atölyede, nakit ödemede yüzde 10 indirim uygulanıyor ve her ay yapılan yetenek sınavı ile burs kazanmak da mümkün.
SADRİ ALIŞIK KÜLTÜR MERKEZİ (SAKM)
"Oyuncu yetiştiren atölye" dendi mi ufak çaplı bir araştırmada ilk karşınıza çıkan yer, Kerem Alışık’ın başında olduğu Sadri Alışık Kültür Merkezi. Cihangir’de bulunan SAKM bünyesine katılmak için aylık olarak 350 TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor. Eğitimler genel olarak 15 ay sürüyor, bunun sekiz ayı temel oyunculuk. Yani ödemeniz gereken toplam tutar 5250 TL civarı. Eğer gerçekten azimli ve yetenekliyseniz ‘Fatmagül’ün Suçu Ne?’, ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizilerde oynama şansınız yüksek.
KEREM ALIŞIK ‘GÜZELSİN, OYUNCU OL’ FİKRİ DEĞİŞECEK
SAKM’de oyuncu koçu olarak görev yapan Kerem Alışık, kursla ilgili şöyle konuşuyor; "SAKM kurulalı beş sene oldu. Şu an MEB’e bağlı, sertifika veren bir okul-akademi haline geldik. Ankara’da da bu sene bir şube açacağız.
Bizde yaş haddi yok; zorluğu, meşakkati göze alıp bir amaç uğruna ter dökmeyi göze alabilen herkes bize eğitime gelebilir. Yedi yaşındaki çocuklar da geliyor bize. Babamın ismine yakışır bir iş yapıyoruz. ‘Çok güzelsin gel oyunculuk yap’ anlayışını değiştirmeye çalışıyoruz."
Günaydın