Bu film ekibi bildiğiniz ekiplere benzemez!

Oyuncular
Ali Burak Cesur’un hayatı 10 yıl önce Özhan Eren’in Uşak Tren Garı’nda klip çekimlerini izlemesiyle değişti. Sinemaya merak saran Cesur, üniversiteyi bitirerek yazılım mühendisi oldu...
EMOJİLE

Ali Burak Cesur’un hayatı 10 yıl önce Özhan Eren’in Uşak Tren Garı’nda klip çekimlerini izlemesiyle değişti. Sinemaya merak saran Cesur, üniversiteyi bitirerek yazılım mühendisi oldu ancak bu tutkusu devam etti.
Aldığı ödünç kamera ile film çeken Cesur, kısa filmler için bir kadro ve ekipman da kurdu. Cesur’un oluşturduğu ekibin hemen hemen hepsi ailesi ve arkadaşlarından oluşuyor. 

Cesur, kısa filmlerinin senaryosunu kardeşi Merve ile birlikte yazıyor. Sinema eğitimi almayan Cesur, bu konudaki bilgiyi ise kitap ve internetten öğrendiğini söylüyor. 

HIRDAVATTAN JİMMY JİB

İlk kez 2005 yılında arkadaşından ödünç aldığı web kamerasıyla küçük bir alanda klip çekip montajladığını ifade eden Cesur, “Çekim yaptıkça estetiği arttırmak adına bir şeylere ihtiyacımız olduğunu gördük. Raylı kameraya, jimmy jibe ihtiyacımız olduğunu anladık zamanla. Normalde bunları alırsanız çok pahalı ekipmanlar. Biz bunu kendi imkânlarımızla nasıl yapabiliriz diye düşündük. Daha ucuz yollarla belki para harcamadan ekipmanlar yaptık. Örneğin şaryoda tahta bir sistem kullandık. Rayları su ve doğalgaz borularından yaptık. Alt tarafına yerleştirdiğimiz rulmanlı tekerleklerle o boruların üzerinde yürümesini sağladık. Hırdavatçılardan tanıdığımız marangozlardan, demir ustalarından yardım istedik. Dedem ‘jimmy jibin gövdesini boya sapından yapabiliriz’ dedi. Onu öyle hallettik. Kameranın oturduğu yerleri bir demir ustasından yardım istedik” dedi.

KAMERAYI SU TORBASI İLE DENGELEDİK

Kamerayı dengelemek için su torbası kullandıklarını belirten Cesur, “Evde bulunan ne varsa toplayıp kullanmaya çalıştık. Oyuncu gerektiğinde Önce akrabalarıma bakıyorum kimler var kim oynayabilir diye. Onlardan seçiyoruz. o geliyor o sahnede oynuyor gidiyor. Ürettiğimiz şeyleri sonra izliyoruz. Bize keyif veriyor bizi mutlu ediyor. Filmlerin kamera arkasını izleyenlerin projelere katılmak istediğini dile getiren Cesur, “Bana ‘bana da bir rol yok mu?’ diyorlar” diye konuştu.

3 KISA FİLM ÇEKTİK

Şimdiye kadar 3 adet kısa film çektiklerini belirten Cesur, “İlk kısa filmimiz olan ‘Kaçınılmaz Gerçek’i lise yıllarında okulumuzda ‘Altın İlmek’ kısa film yarışmasında birinci oldu. Daha sonra ‘Saat’ filmini çektik. Bununla herhangi bir yarışmaya katılmadık. Sadece internette yayınladık. Bunun dışında video klipler çekiyoruz şarkılara. Bu çekimlerle yaptığımız ekipmanları deniyoruz. Montajı bilgisayardaki programlarla yapıyorum. Çoğunu internetteki eğitim videolarından bulabiliyorum. Aldığım bazı kitaplardan öğrendim. O bilgilerle montajı kendim yapıyorum” şeklinde konuştu.

Cesur’un amacı yönetmenlik anlamında daha ileriye gidebilmek. Cesur, “Görüntü estetiği olsun, kurgu olsun, bunları her zaman ilerletebilmek. Şimdiye kadar yaptığımız her şey amatördü. Yaptığımız şeyleri alaylı bir şekilde yapıyoruz. Ama gerçekten sinema eğitimini almak isterim” dedi.

CESUR, ANDREİ TARKOVSKY HAYRANI

Cesur, beğendiği en önemli yönetmenin Andrei Tarkovsky olduğunu belirtiyor; “Şu an onunla ilgili de bir kitap okuyorum. Hayata bakış açısı ve filmleri beni çok etkiliyor. Ama onun o çektiği duygusal filmleri yakalamak zor. Neden olmasın belki ilerde onun gibi filmler çekebilirim.”

GÖRÜNTÜ YÖNETMENLİĞİNİ KARDEŞİ, SENARYO YAZIMINDA KUZENİ YARDIMCI OLUYOR

Senaryo ve kurgu konusunda Ali Burak Cesur’un üniversite mezunu kardeşi Merve yardımcı oluyor. Merve Cesur, “Ben daha çok görüntü yönetmenliği kısmına bakıyorum. Dublaj, montaj yapılıyor ” dedi. 

Kuzen Melek Yılmaz da “Başta ekibe dâhil değildim. Sonra baktım bazı şeyler üretiliyor.Ben de katılmak istedim. Senaryolarda daha çok yardımcı oluyorum. Yeri geliyor kameraman oluyorsunuz yeri geliyor yansıtıcıyı tutuyorsunuz her türlü işe yaramanız gerekiyor” diyor.

DEDE HEM OYUNCU HEM SPONSOR

Ali Burak Cesur’un dedesi Ali Cesur da ekibe hem sponsorluk yapıyor hem de filmlerde rol alıyor. Filmlerin çekimi için gerekli olan 400 liralık kameranın parasını da o vererek ekibin ilk amatör kamerasını almış.
TRT Haber


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107