O Film Oscar Kazanamaz Çünkü…

Filmler
‘Nokta’ filmiyle girdiği ‘Yabancı film dalında Oscar aday adaylığı’ yarışını bir oy farkla Mahsun Kırmızıgül’ün ‘Güneşi Gördüm’ filmine kaptıran yönetmen Derv...
EMOJİLE

‘Nokta’ filmiyle girdiği ‘Yabancı film dalında Oscar aday adaylığı’ yarışını bir oy farkla Mahsun Kırmızıgül’ün ‘Güneşi Gördüm’ filmine kaptıran yönetmen Derviş Zaim, bu filmin Oscar için yeterli kriterleri taşımadığını söyledi. Uluslararası alanda birçok ödül alan ünlü yönetmen, Oscar’da, ‘Yabancı Dilde En İyi Film’ kategorisinde yarışacak filmin barındırması gereken bazı kriterlere dikkat çekti ve "Oscar’da boy gösterecek filmin Kuzey Amerika dağıtımının ve Toronto prömiyerinin yapılması gerekir. Filmden başarı beklemek için bu kriterler aranır. ‘Güneşi Gördüm’ filminde bu yok. Benim filmim çok önemli festivallerde gösterildi. ‘Nokta’, Asya Pasifik’in Oscar adayıydı. İlk beş film içine girdi" dedi.

HIRSLARIN ESİRİ

Türk Sineması’nın son yıllardaki seyrinden de bahseden Zaim, çok fazla film yapılmasının olumlu ve olumsuz yönlerine de değindi. Sinema sektöründeki bu hareketliliği olumlu bulduğunu belirten Zaim, "Yine de senede 70’e dayanan film sayısı biraz spekülatiftir. Su akarken kovayı dolduralım mantığı var. Ham hırsların esiri olmak var. Ayağını yorganına göre uzatamamak var. Film sayısının 5-10 sene içinde 30-35’e düşmesini ve normalleşmesini bekliyorum" dedi. Türk Sineması’nın uluslararası alanda olumlu bir izlenim bırakmaya başladığını anlatan ünlü yönetmen, bu havanın sürdürülebilmesi için, dünya ile aynı dili konuşan, kültürel problemlerin nasıl aşılacağını gösteren bir iradeye ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Bazı yapımcılar battığı halde film yapmaya devam ediyor!

Kültür Bakanlığı‘nın 2004 yılından beri başlattığı sinema sektörüne yardımlarını olumlu bulan Zaim, buna rağmen 200-250 bin TL’lik yardımın kısıtlı olduğunu ifade etti. "Kültür Bakanlığı önemli bir katkı başlattı ancak bu katkı diri değil. Bir filmin maliyeti 650 ile 900 Bin TL arasında. Sponsorlukların ve diğer kurumların katkılarının da yetersiz olması sinema sektörünü zor durumda bırakıyor. Bazıları battığı halde film yapmaya devam ediyor" diyen Zaim, bu nedenle uluslararası alanda başarı sağlayacak yönetmenlerin kelle koltukta çalıştığını belirtti.