Kültür Bakanlığı ‘Dersim’ sansürde ısrarlı

Filmler
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Dersim 38 adlı belgesel filme karşı aldığı olumsuz tavır nedeniyle Altyazi Aylık Sinema Dergisi, Documentarist – İstanbul Belgesel Günleri, Sine – Sen ...
EMOJİLE

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Dersim 38 adlı belgesel filme karşı aldığı olumsuz tavır nedeniyle Altyazi Aylık Sinema Dergisi, Documentarist – İstanbul Belgesel Günleri, Sine – Sen Sinema Emekçileri Sendikası, Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, Yeni Film Dergisi ve Yeni Sinema Hareketi bir kınama duyurusu yayınladı. Duyuru şöyle: “Türkiye’den çıkan filmlerin dünya festivallerinde el üstünde tutulduğu, büyük başarılara imza attığı bir dönemde, ülkemizde sinema alanında yeni sansür mekanizmalarının devreye sokulduğunu kaygıyla izlemekteyiz.

Geçen yıllarda R. Arzu Köksal’ın belgesel filmi “Son Kumsal”ın İnebolu’daki gösterimi AKP’li Belediye Başkanı İdris Güleç tarafından yarıda kesilmişti. Daha sonra Hüseyin Karabey’in “Gitmek” ve Kazım Öz’ün “Fotoğraf” adlı filmleri Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müdahalesi ile gösterilecekleri uluslararası festivallerin programlarından son anda çıkartılmıştı.

Geçtiğimiz hafta, Bianet yazarı Av. Fikret İlkiz, T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına kaleme alınmış kendisine ulaştırılan bir mektup yayınladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik imzasıyla yapılan bir ‘açıklama’ Çayan Demirel’in “Dersim 38” adlı filminin yasaklanmasını savunuyordu.

Daha önce Denetleme ve Sınıflandırma Kurulu tarafından dağıtım yasağı getirilen “Dersim 38” belgeseliyle ilgili olarak yönetmen ve yapımcı, kararın iptali için mahkemeye başvurarak davayı kazandığı halde; Kültür ve Turizm Bakanlığı kararı Danıştay’a götürerek bu yüz kızartıcı yasağın tekrar uygulamaya konması için çalışmakta ve söz konusu yasağı hararetle savunmaktadır. Bakanlığın açıklamasında dile getirilen ve “bir belgeselin uyması gereken kurallar” olarak sunulan argümanlar ise, ancak baskı rejimlerinde rastlanabilecek bir propaganda film reçetesinden farksızdır.

Sinema sektörünü desteklemesi ve yaratıcı filmlerin yapımını teşvik etmesi beklenen bir kurumda, belgesel yapımını akla ziyan kalıplara sokmaya çalışan, yaklaşımını beğenmediği filmleri ise yasaklamayı marifet sayan bir zihniyetin egemen olması biz sinemacıları utandırmaktadır.

Bu çağdışı ve yasakçı yaklaşımı kınıyor, hem “Dersim 38” belgeselinin üç yıla yayılan hukuk mücadelesinin hem de bundan sonraki bütün yasakçı girişimlerin takipçisi olacağımızı bildiriyoruz.”