İpek Yolu, Türklerin gözüyle belgesel oluyor

Filmler
2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir’de “Atayurdan Anayurda İpek Yolu Belgeseli“ nin çekimleri için 22 Ağustos günü Odunpazarı Hicri Sezen Parkı’nda start verildi. Törene Vali Güngö...
EMOJİLE

2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir’de “Atayurdan Anayurda İpek Yolu Belgeseli“ nin çekimleri için 22 Ağustos günü Odunpazarı Hicri Sezen Parkı’nda start verildi.

Törene Vali Güngör Azim  Tuna, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen ve diğer protokol üyeleri, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende konuşmasına Özbek atasözü ile başlayan Vali Tuna “Kainatta iki büyük yol vardır. Gökyüzünde samanyolu yeryüzünde İpek yolu vardır” dedi. Vali Tuna İpek Yolu’nun Türk Kültürü açısından çok büyük bir yere sahip oluduğunu belirtti. Türk Dünyasının hayat tarızına en güzel örneklerinden olduğunu söyledi. Asya’dan Avrupa’ya, Avrupa’dan Afrika’ya kadar insanlık tarihinin en işlek yoludur bu yol sadece ticaret yolu olmakla kalmadı yıllar boyunca dilimizi, kültürümüzü,   dinimizi, medeniyetimizi ve eserlerimizi taşıyan bir yol oldu. Bunun en güzel örneği de Orhun Abideleri ile görmekteyiz“ dedi. Tuna sözlerine şöyle devam etti:

“Menzili”gönüller yapmak” olan gönül medeniyetimizin şairi Necip Fazıl Kısakürek şöyle der;
Yollar nereye gider? 
Ve ne düşünür gökler? 
Göklerin bir sırrı var, 
Onu arıyor yollar…

Dizeleriyle İpek Yolu’nu gönül yolu olduğunu ve Atayurttan Anayurda İpek Yolu Belgeseli’nin günümüzde de gönül köprüleri kurmaya devam edeceğini vurgulayarak sözlerini bitirdi.

 Belgeselin yapımcılğını üstlenen Yedirenk Film Yapım Şirketi’ni temsilen Kemal Çiftci ise “Atayurdan Anayurda İpek Yolu Belgeseli“ hakkında şunları söyledi:

“İpek Yolu’nun bugün ticari önemi eskisi kadar olmasa da bizim için tarihsel ve kültürel anlamdaki önemi devam etmektedir. Bu vesileyle unutulmuş olan değerlerimizi ve tarihte kurmuş olduğumuz medeniyeti, insana verdiğimiz önemi bir kere daha bu belgesel yoluyla gündeme getirmek istiyoruz.”

6 ayda 13 bölümün tamamını Türkçe ve İngilizce olarak yayına hazır hale getireceğini söyleyen Kemal Çiftçi, daha sonra şunları söyledi: “İpekyolu, en büyük medeniyetlerin kurulduğu bir havza. Adeta medeniyetler beşiği. Özellikle de Türk dünyası için bu böyledir. Zira bu yol, ekonomiden öte,  kültür-sanat ve bilim köprüsüdür. Medeniyetlerin karşılıklı olarak etkilendiği, beslendiği bir zemindir İpek Yolu. Birlikte yaşama ve hoşgörü kültürü de bu havzada boy vermiştir. Avrupa’da orta çağlarda karanlık dönemlerin yaşandığı doğrudur. Ama o dönemde İpek Yolu’nun merkezini teşkil eden bölgelerde göz kamaştırıcı ışıltılı manzaralar vardır. Bilimde, sanatta ve insani değerlerde çok parlak gelişmeler yaşanmaktadır. Orta çağda Avrupa’da mezhep savaşlarında yüzbinlerce insanın katledildiği doğrudur. Ama bizde ilim merkezlerinde, medreselerde, darüşşifalarda farklı dinlere ve etnik kökenlere mensup insanların birlikte çalıştıklarını, hizmette birbirleriyle yarıştıklarını biliyoruz. Yine orta çağda Avrupa’da akıl hastalarının diri diri yakıldıkları doğrudur. Ama bizde kurulan darüşşifalarda hastaların müzikle ve su sesiyle tedavi edildiklerini biliyoruz. 
Bu yolda çok önemli kilometre taşlarını ele alacağız. Mesela Turfan şehri… Bugün Çin sınırları içinde kalmış olan Doğu Türkistan’daki bu şehir, tarımda çok önemli. Zaten Turfanda ismi de oradan gelmektedir. Burada muazzam su kanalları yapılmıştır.Tarımı dünyaya öğreten bir millet olduğumuzu söylemek abartı olmaz. 

İslâm aleminde devrin en modern ve en büyük rasathanesi 1257 yılında Azerbeycan’da Maraga şehri civarında bit tepe üzerinde Nasirüddin Tusi tarafından kurulan rasathanedir. Bu rasathanenin kütüphanesi 400.000 cilde yakın kitap ihtiva ediyordu. İlhanlı hükümdarı Gazan Han da 1300 yılları civarında ismi ile anılan ve Maraga rasathanesinden daha küçük bir rasathane yaptırmıştır.

Bu belgesel ile Türk tarihinin sadece savaşlardan ibaret olmadığını göstermeye çalışacağız. Zira dünyanın en uzun ömürlü medeniyetlerini kurmuş ve din, dil, ırk farklarına aldırış etmeden, farklılıkları zenginlik olarak Kabul ederek, birlikte yaşama sanatını geliştirmiş bir milletin mensupları olduğumuzu belgesel diliyle tüm dünyaya anlatacağız. 
Günümüzde Asya ile Avrupa’yı, daha somut bir ifadeyle 28 ülkeyi birbirine bağlayan 114 bin kilometrelik Trans-Asya Demir Yolu Ağı ile 141 bin kilometreyi bulan Asya Hızlı Demir Yolu ağı projeleri yürütülmektedir. Bu projeler bölgenin ekonomik ve ticari gelişmeleri ile stratejik bütünleşmesini açısından büyük öneme sahiptir. Bu projelerin Türkiye için de önemi büyüktür: Türkiye’nin ‘doğu batı arasındaki tarihi köprülük’ misyonu için büyük önem arz eden Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi tamamlandığında da Londra’dan kalkan bir tren Çin’e kadar gidebilecektir.”

Yönetmen Ekrem Borazan ise İpek Yolu’nun asıl çıktığı noktayı; şu an Sincan Özerk Bölgesi içerinde bulunan yeri merkez aldıklarını belirterek, “Belgeselimiz 13 bölümden oluşacak ve ilk bölümün 3 ay sonra yayınlamasını planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Tören halk oyunları gösterimi ve protokol ile belgesel yapım ekibinin hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

BELGESEL: ATAYURT’TAN ANAYURDA İPEK YOLU BELGESELİ”

Süresi                         : 26 dakika
Bölüm sayısı             : 13 bölüm
Yapımcı                      : Yedirenk Film Yapım
Senaryo                     : Kemal Çiftçi-Ekrem Borazan
Yönetmen                 : Ekrem Borazan