İddialı Bir Osmanlı Belgeseli

Filmler
Kayseri‘de, 120 filminin yönetmenliğini yapan Murat Saraçoğlu, ‘Ustalar, Alimler ve Sultanlar’ isimli belgesel çekimlerinin startını verdi. Belgeselde 5 haftada 2 bin figüran oynayac...
EMOJİLE

Kayseri‘de, 120 filminin yönetmenliğini yapan Murat Saraçoğlu, ‘Ustalar, Alimler ve Sultanlar’ isimli belgesel çekimlerinin startını verdi. Belgeselde 5 haftada 2 bin figüran oynayacak.

Kayseri‘nin Bünyan ilçesine bağlı Sultan Hanı köyünde gerçekleştirilen çekimlere Tekden Film sponsor oldu. Murat Bozdağ‘ın yapımcılığını üstlendiği, 120 filminin yönetmeni Murat Saraçoğlu‘nun yönetmenliğini yaptığı ‘Ustalar, Alimler ve Sultanlar’ belgeselinde 5 haftada 2 bin figüran oynayacak. Belgeselde 25 at, 50 kılıç, 70 kalkan ve 100 miğfer kullanılacak. Sultan Hanı köyünün yaylasında çekilen belgeselde Osmanlı Devleti‘nin 600 yıllık geçmişi 100 dakikalık sinema formatında anlatılmaya çalışılacak.

35 TL YEVMİYELİK VEZİR

Çekimlerine iki gün önce start verilen belgeselde yer alan figüranlardan 80 yaşındaki Mehmet Biltekin, ilk defa bir belgeselde rol aldığını belirterek, "İki gündür belgesel çekimlerine katılıyorum. Eşim sürekli cep telefonundan arayarak beni kontrol ediyor. Galiba beni kıskanıyor" dedi.

Belgeselde padişahın yanındaki vezirlerden birini oynayacağını söyleyen 65 yaşındaki Rafet Onay ise, belgeselin yapımcıları ile bir kermeste karşılaştıklarını ve gelen teklifi kabul ettiğini söyleyerek, "Böyle bir belgeselde rol almaktan çok mutluyum" diye konuştu. Rafet Onay, rol aldığı belgeselde günlük 35 TL yevmiye aldığını söyledi.

"KAYSERİ BİZİM İÇİN EN UYGUN ŞEHİR"

Ustalar, Alimler ve Sultanlar belgeseli hakkında İHA‘ya konuşan yönetmen Murat Saraçoğlu, belgeselin İstanbul’un 2010 Kültür Başkenti olması nedeniyle düzenlenen etkinlikler kapsamında çekildiğinin altını çizerek, "Tekden Film tarafından sponsorluğu üstlenilen belgeselde, bu topraklarda 600 yıl yaşamış olan Osmanlı Devleti’ni görsel olarak anlatmaya çalışacağız. Bu belgesel, ele aldığı konu olarak ilk değil ancak hacim ve görsellik bakımından diğer belgesellerden çok farklı bir formatta olacak. Animasyonların da kullanılacağı belgesel oldukça iddialı olacak" dedi.

Çekim için Kayseri‘yi seçmelerinde, Selçuklu ve Osmanlı eserlerinin iyi korunması veya restore edilmesinin en önemli etken olduğunun altını çizen Saraçoğlu, "Kayseri’de lojistik de çok iyi. Kayseri, Anadolu’nun merkezi ve çalışma olarak dağlar, ovalar, şehir merkezine yakınlığı bizim açımızdan çok rahatlatıcı. Çekim öncesinde bu şartları değerlendirdik ve Kayseri’yi seçtik" diye konuştu.

"4 MİLYON TL’LİK BÜTÇE"

Bütün sermayenin 4 milyon TL olduğunu belirten Tekden, "Bütün sermaye 4 milyon TL ama bunun yüzde 50’sini Avrupa Kültür Başkenti Ajansı karşılıyor. Beklenenin çok üzerinde bir kaliteyle bu işi yapıyoruz. Ustalar, alimler ve sultanlar eşliğinde Osmanlı’nın medeniyet grubu ayağında 3 insan grubunu anlatıyor. Osmanlının kuruluşundan itibaren bir medeniyet anlatılıyor. Osman Gazi ile başlıyor. Fatih, Yavuz ve Kanuni dönemlerini anlatıyor. İşin püf noktası Osmanlının bir cihan devleti olmasını anlatıyor. Belgeselin drama özelliği ağır basıyor. Bundan dolayı sinema filmi olarak da gösterilecek" kaydetti.