‘Çılgın Hırsız’, ‘Yedek Polisler’ ve ‘Gigantic’

Filmler
Bu hafta; sezonun kanımca en önemli Amerikan animasyonu “Çılgın Hırsız”, parodi alanında hakim bir görüntü veren “Yedek Polisler” ile sinemalarımızda izleyemediğimiz bağımsız r...
EMOJİLE

Bu hafta; sezonun kanımca en önemli Amerikan animasyonu “Çılgın Hırsız”, parodi alanında hakim bir görüntü veren “Yedek Polisler” ile sinemalarımızda izleyemediğimiz bağımsız ruhlu romantik-komedi “Gigantic”in DVD’leri raflara giriyor. Bunları izlerken eğlenmeme şansınız biraz düşük gibi. Birincisinin Steve Carell’ın sesi ve tasarımlarıyla, ikincisinin Will Ferrell’ın ‘ezik adam’ sahne kimliğiyle, sonuncusunun ise duygusal çekişmenin samimiyeti ile her izleyiciyi tatmin edecek duyarlılıkta olduğunun garantisini verebiliriz.

“Çılgın Hırsız”: Dolandırıcıların mücadelesi

Nosferatu görünümlü, Alain Delon aksanlı bir dolandırıcı, onun etrafını saran yaratıcı yan karakterler ve daha nicesinden üst düzey güç alan bir bilgisayar animasyonu başarısı. Dolandırıcılık filmi alanında atılım yapması ve sürekli mizah aşılaması en büyük avantajı. Steve Carrell’ın ses tonunu içeren orijinal haliyle izlenmesini ise özellikle öneririz.

Burada ilk sinema deneyimlerini veren Pierre Cofin ile Chris Renaud’nun ilerleyen dönemdeki işlerinin takip etmek şart. Öyle ki burada gerçek anlamda detaylı bir çalışma var. Sinema tarihinin çeşitli dönemlerinden güç alarak da fark yaratıyor “Çılgın Hırsız”. “Şrek”vari interaktif evreniyle dikkat çekerken, hem mizah aşılamayı, hem açgözlülüğe dikkat çekmeyi, hem de teknoloji ile dalgasını geçmeyi de ihmal etmiyor. Minyon modellemelerinin envai çeşidi için bile izlenebilir!

“Yedek Polisler”: Cehennem Silahı mercek altında

Belli formüllere ve türlere alaycı yaklaşımlarıyla dikkat çeken yönetmen Adam McKay, burada bunu ‘iki kafadar filmi’ (buddy movie) alanına uygulamış. “Yedek Polisler” (“The Other Guys”), Will Ferrell ve Mark Wahlberg’in ‘ezik polis’ ile ‘kahraman’ zıtlaşmasından mizah üretmesi bir yana, absürd esprileri, senaryo becerisi ve karakter yaratma güdüsüyle de dikkat çekebiliyor.

Belki yönetmenin “Anchorman” (“Anchorman: The Legend of Ron Burgundy”, 2004) ve “Talladega Geceleri: Ricky Bobby Hikayesi” (“Talladega Nights: The Ballad of Ricky Boby”, 2006) gibi daha iddialı parodilerinin seviyesinde değil. Ancak yine de takip edilmesi gereken bir yönetmen ile bir oyuncunun kariyerini mercek altına almak için birebir olduğunu söyleyebiliriz eldeki eserin.

“Gigantic”: Samimi bir romantik-komedi

Matt Aselton’ın ilk filmi ‘X kuşağı’ güdüsünü hatırlatan bir gençlik filmi gibi yola çıkıyor. Ancak ‘çıkış o çıkış…’ yorumunu yapmaktan ziyade, bu eğilime arkasını yaslayarak kendisini felsefik bir romantik-komedi olmak için şartlandırıyor. “Gigantic”in temelinde orta sınıftan iki bireyin, sıradan işlere sahip karakterlerin mutlu olma çabasına odaklanmak hedeflenmiş.

Bağımsız sinemanın has isimleri Paul Dano ile Zoeey Deschanel’in varlıkları sayesinde gerçek anlamda bir samimiyet aşılanırken, evlat edinme durumuyla ilgili alaycı yaklaşım ise bu olay örgüsünün tuzu biberi oluyor. Belki çok önemsenecek bir film değil. Ancak romantik-komedinin stüdyolarda kaybolan inandırıcı dokusunu arayanlar için biçilmiş bir kaftan olduğuna şüphe yok.

Kerem Akça’nın Önerdiği 15 DVD:

1-Vampir İmparatorluğu (Daybreakers)
2-Şeytan’ın Belkemiği (El Espinazo del Diablo)
3-Centilmen (The American)
4-Çılgın Hırsız (Despicable Me)
5-Alacakaranlık Efsanesi: Tutulma (Twilight Saga: The Eclipse)
6-Çoğunluk
7-Köpeğim Tulip (My Dog Tulip)
8-Yedek Polisler (The Other Guys)
9-Yabancı (Outcast)
10-Zorlu Görev (Get him to the Greek)
11-İlk Aşk (Flipped)
12-Gigantic
13-Seni Uzaktan Sevmek (Going the Distance)
14-Pak Panter
15-Üç Harfliler Marid

Not: Liste, son 2 ayda çıkan DVD’lerden oluşturulmuştur. Her hafta güncellenecektir.

HT