2009 Yılında Sinemada Ne Oldu?

Filmler
2009 yılı içinde yerli-yabancı üç yüzden fazla film seyirci ile buluştu. Dünyabizim.com’dan Yılmaz Yılmaz bu filmlerle ilgili bir araştırma yaptı. İşte Türk sinemasında geçen yıl… Geçen yı...
EMOJİLE

2009 yılı içinde yerli-yabancı üç yüzden fazla film seyirci ile buluştu. Dünyabizim.com’dan Yılmaz Yılmaz bu filmlerle ilgili bir araştırma yaptı. İşte Türk sinemasında geçen yıl…

Geçen yıl Türk yapımı film sayı 48 iken bu yıl 65 civarına çıktı bu rakam; ancak Türk filmleri nicelik olarak bir artış gösterirken nitelik olarak da çıtayı yukarıya taşıyabildi mi, orası tartışılır. Üstelik 2008’deki 45 filmin izleyici oranı 2009’un 65 filmini izleyen izleyici oranından daha yüksek. Yani film arttı ama izleyici sayısı artmadı, aksine düştü. Şüphesiz bunda DVD ve VCD piyasasının, korsanın etkisi vardır. Ya kalitenin?

2009 yılı sineması için çok küçük bir soruşturma ile aşağıdaki sorulara yanıt aradık. İki yazar/eleştirmen, bir yapımcı/editör ve bir de film sektörünün içinden bir isme bir yönetmene sorduk sorularımızı.

1. 2009 yılı içerisinde yerli-yabancı toplam 247 film vizyona girdi. Sizce 2009 yılının en iyi filmi hangisiydi?

2. Yerli filmlerde de bir artış var. 2007 yılında 43, 2008 yılında 48 ve 2009 yılında 65 film gösterime girdi. Nicelik olarak artış var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ali Hakan / Sinema Eleştirmeni

1. Büyük ölçüde beğendiğim filmler oldu. Bazılarını sayacak ali hakanolursak: Yedi Yaşam, Operasyon Valkiyre, Soysuzlar Çetesi, Son Veda, Soldaki Son Ev, Beşir’le Vals, Devlet Oyunları, Benjamin Button’un Tuhaf Hikâyesi, Donmuş Irmak, Gran Torino, Halk Düşmanları, Hayallerin Peşinde, Hain, Kanun Benim…

2. İkinci sorunuz ise basit bir cevap hak ediyor: "Sektör", "ekonomi" ya da "yeniden canlanma" gibi şeylerle ilgilenmek yerine, herkesin ama herkesin bir biçimde yapımcı ve yönetmen olabildiği, oyuncu sayısının acayip arttığı, filmlerin çoğunun alelacele yapıldığı bir sinemada, seyircinin 10 bin kişiyi bile bulamadığı bir gişe ortamından, yani sayısal artış derken film adedinin arttığı ama seyircinin düştüğü, sanal bir büyümeden ama diğer alanlarda küçülmeden söz etmeliyiz…

sadık yalsızuçanlarSadık Yalsızuçanlar / Yapımcı-Yazar

1. 2012, Uzak İhtimal, Mammo ve Kurtlar Vadisi Gladio benim açımdan dikkate değer filmlerdi.

2. Sinema, ‘çağın ruhu’nu aktarabilen, diğer ‘sanatların’ bileşeni bir dil. Daha çok filmin yapılması umulmalı. Bu ‘görsel dil’, insanlığın meselelerini anlatmada en elverişli dil olarak görünüyor.

Koray Demir / Yönetmenkoray demir

1. 2009’da beğendiğim filmler şunlar: Alacakaranlık, Uzak İhtimal…

2. Endüstri adına olumlu bir durum… Elbette ki son kararı seyirci verecektir. Seyirci beğendiği filmi yükseltir, beğenmediğini alçaltır. Endüstri geliştikçe, daha güzel film yapmak isteyenler için imkânlar doğacaktır.

tayfun şahinTayfun Şahin / Eleştirmen-Editör

1. Hemen hemen yayınlanan filmlerin hepsini izledim. Kesinlikle "Milyoner" diyorum.

2. Türk filmlerinde sayının artması benim için pek bir şey ifade etmiyor. Sayı arttırmak yerine kalite arttırmaya gidilmesi daha iyi olacaktır.