Yaşlıların yüzde 38’i aynı anda 4 ve üzeri ilaç tüketiyor. Ancak yaşlıların yüzde 57’si ise etkililiği ve endikasyonu olmayan ilaçlar kullanıyor.
Türk Geriatri Derneği Bilim Kurulu üyeleri ‘1 Ekim Uluslararası Yaşlılar Günü’ münasebetiyle gazetecilerle bir araya geldi. Programda konuşan Yard. Doç. Dr. Tolga Aydos, Türkiye’de 12 ilde yapılan bir araştırmada 65 yaş üstü yaşlıların yüzde 84’ünün sürekli ilaç kullandığını söyledi. Araştırmanın sonuçlarına göre yaşlıların yüzde 38’inin ise aynı anda 4 ve üzeri ilaç kullandığının ortaya çıktığını belirtti. Aydos, “Kullanılan ilaç sayısı ve uygunsuz ilaç kullanımında yaşlıların yüzde 42’si ilaçlarını uygun olmayan şekilde alıyor. Yüzde 57’si ise etkililiği ve endikasyonu olmayan ilaç kullanıyor. Başka bir araştırmada, yaşlıların yüzde 10’unda tehlikeli ilaç etkileşimlerinin varlığı saptandı. Bu önemli bir sorun.” diye konuştu.
Türk Geriatri Derneği’nin Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kutay Biberoğlu da ileri yaştaki kadınların ölüm nedenlerine bakıldığında kalp ve damar hastalıklarının açık ara önde olduğunu belirtti. Biberoğlu, “Toplumda yanlış şekilde yerleşen ‘kalp hastalığı erkek hastalığıdır’ görüşü, kadınların bu açıdan hekimler tarafından bile ihmal edilmesine sebep olmuş, tüm koruyucu önlem ve tedaviler erkekler üzerinde yoğunlaşmıştır. Bunun sonucu olarak da on yıllar içerisinde erkekler arasında kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümler hızla azalırken kadınlarda bu oran sabit olarak devam etmiştir.” dedi. Biberoğlu, Türkiye’de yapılan çalışmalarda her 10 yıl yaşlanmada kadınların erkeklerden daha fazla riske sahip olduklarını gözlemlediklerini aktardı. Şişmanlık, hipertansiyon, metabolik sendrom, bel kalça oran artışı ve sigara kullanım oranının ileri yaşlarda kadınlarda erkeklerden daha fazla olduğunun altını çizdi.
memurlar.net