Tokluk Hissi Veren İlaçlara Dikkat!

İlaç
Uzman doktor Ahmet İnal, son günlerde oruç nedeniyle tokluk merkezini uyararak tokluk hissi sağlayan ilaçların kullanımı revaçta olduğunu, ancak bu ilaçların Sağlık Bakanlığı onaylı olmadığı için çok ...
EMOJİLE

Uzman doktor Ahmet İnal, son günlerde oruç nedeniyle tokluk merkezini uyararak tokluk hissi sağlayan ilaçların kullanımı revaçta olduğunu, ancak bu ilaçların Sağlık Bakanlığı onaylı olmadığı için çok büyük risk oluşturduğunu söyledi.

Ramazan nedeniyle oruç tutan kişilerin tokluk hissi uyandıran ilaçlar kullandığını söyleyen İyi Klinik Uygulama Merkezi uzman doktoru Ahmet İnal, "Son günlerde oruç nedeniyle tokluk merkezini uyararak tokluk hissi sağlayan ilaçların kullanımı revaçta. Bu ilaçların kullanımı son derece riskli.

Çünkü bu ilaçlar ülkemizde bitkisel gıda takviyesi olarak satıldığı için ilaç kategorisine sokulmuyor ve bunlara onayı Sağlık Bakanlığı değil Tarım Bakanlığı veriyor. İlaç kabul edilmediği için bir ilacın geçmesi gereken tüm aşamaların çoğu atlanarak kullanıma sunuluyor.

Normalde bir maddenin ilaç haline gelmesi için klinik öncesi ve klinik sonrası dediğimiz iki dönemde araştırmalar yapılıyor. Klinik öncesi dönemde hayvanlar üzerinde etkisi araştırılıyor. Klinik sonrası dönemde ise kesin etkinliği kanıtlanmış ilaçların insanlar üzerinde araştırmaları yapılıyor. Yani bir maddenin ilaç haline gelmesi çok uzun ve çok maliyetli bir süreç.

Yaklaşık olarak bu maliyet 10 milyon dolar civarında. Bunlara ilaçların AR-GE çalışmaları diyoruz. Fakat gıda takviyesi olarak kullanılan ilaç olarak kabul edilmemesine rağmen ilaç yerine kullanılan birçok maddede bu aşamalar atlanıyor" diye konuştu.

Kişinin ilacı kullanmadan önce tüm çalışmalarının yapıldığına dair bir araştırmada bulunması gerektiğini belirten İnal,

"Ramazan’da bu tür ilaç kullanımı istemediğimiz birçok yan etkiye yol açabiliyor. Kullandığınız ilaç tokluk hissi vererek sizi uzun süre tok tutuyor. Peki bu ilacın diğer organlara etkisi nedir?
Örneğin kalbe etkisi nedir, böbreğe etkisi nedir? Bunları sorgulasınlar bir tarafı tamir ederken diğer tarafı yıkmasınlar. Öyle ki ileri dönemde tedavisi güç sorunlarla uğraşmasınlar. Ayrıca şunu da unutmasınlar bir ilacın dozu tedaviden zehirlenmeye kadar değişmektedir. Eğer uygun doz kullanılmazsa sonuçları çok ağır olabilir" diye konuştu.

İHA


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107