Sigarayı bırakmaya niyetlenen insanların en büyük korkusu, bıraktıktan sonra hızla kilo almak. Öyle ki; tiryakilerin önemli bir kısmı kilo almaktansa sigaraya devam etmeyi daha makul bulabiliyor. İnsanların sigarayı bıraktıktan sonra kilo almaya başlamasının temelde 3 nedeni var: Metabolizmanın yavaşlaması, tat alma yetisinin geri kazanılması ve el alışkanlığı ile sürekli atıştırma isteği. Alınacak önlemlerle bu nedenlerin önüne geçilebileceğini belirten Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses şunları önerdi:
METABOLİZMANIZI HIZLANDIRIN
“İçilen her sigarayla kalp atışı dakikada 20-30 kez daha fazla atıyor, bu da yakılan kalorinin daha fazla olmasını sağlıyor. Sigarayı bıraktıktan sonra bu suni artış ortadan kalktığı için metabolizma normal seviyesine iniyor. Nikotin alınmadığı için yavaşlayan metabolizmayı; yeşil çay, proteinli gıdalar, günde 3 litre su, baharat tüketimi, küçük egzersiz ve yürüyüşle hızlandırmak mümkün.” 3 dakika oyun oynayın İngiliz bilim adamlarının yaptığı araştırmalar 3 dakika boyunca bilgisayar oyunu Tetris oynamanın sigara, alkol ya da yemek yeme isteğinizi geçiştirecek bir yöntem olabileceğini belirlediler.
PORSİYONLARI KÜÇÜLTÜN
Yeniden kazanılan tat alma yetisiyle, sürekli farklı şeyler yeme isteği gözleniyor. Bu nedenle kilo almamak için, her şeyi tatmak ama küçük porsiyonlar halinde tüketmek gerekiyor.
SODA VE AYRAN İÇİN
Sigarayı hatırlatan ve kafein içeren kahve, çay gibi içecekler yerine su, soda, tuzsuz ayran, taze sıkılmış meyve suları gibi içecekler tercih edin.