24 Nisan Dünya Menenjit Günü kapsamında tüm dünyada her yıl yaklaşık 50 bin kişinin ölümüne neden olan hastalıkla mücadele için bilinçlendirme çalışmaları yürütülüyor. Sadece 24 saat içinde ölüme yol açan hastalığa karşı tek çözüm ise aşı…
Menenjit aşısı pek çok ülkenin ulusal aşı takviminde yer alırken sanofi pasteur tarafından geliştirilen aşı, bu yıl Türkiye’de de kullanıma sunulacak.
Beyin zarının iltihaplanması olarak tanımlanan menenjit, tüm dünyada çocuk ya da erişkin gözetmeksizin her yıl yüz binlerce kişinin hayatını tehdit ediyor. Ateş, baş ağrısı kusma ve bilinç bozukluğunun görüldüğü menenjit, uygun tedaviye rağmen 10 hastadan 1’inin kaybedilmesine yol açıyor. Yaklaşık yüzde 10’u ölümle sonuçlanan menenjit ile mücadele için 24 Nisan Dünya Menenjit Günü’nde dünya çapında bilinçlendirme çalışmaları yürütülüyor.
Bugün menenjit tedavisinde önemli bir yol alınmış olsa da üç farklı tipte ortaya çıkan menenjitin ‘en sinsi’ türü olarak bilinen Meningokok önlem alınmaması halinde 24 saat içinde kesin ölümle sonuçlanıyor. Meningokok enfeksiyonu, Neisseria meningitidis adlı bir mikrobun neden olduğu meningokoksemi (kan zehirlenmesi) ve menenjite (beyin zarlarının iltihabı) yol açan ciddi seyreden bir enfeksiyon hastalığı. Bakteri vücuda damlacıklar vasıtası ile üst solunum yollarından giriyor. Boğazda enfeksiyon oluşturabildiği gibi belirtisiz de kalabiliyor. Tedavi sürecinin başlamasına rağmen 10 hastadan 5’inin hayatını kaybettiği hastalıkta hayatta kalan 10 hastadan 2’sinde sağırlık, zeka geriliği, nöbet geçirme, felç, kol ve bacaklarda şekil bozukluğu gelişebiliyor.
Meningokokal hastalığın sıklığı ülkeden ülkeye değişmekle birlikte Amerika’da yüz binde 1, Avrupa’da yüz binde 1 ile 6,4 arasında belirtiliyor. Türkiye’de yıllık görülme sıklığı bilinmemekle beraber Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ölüm istatistiklerinden yola çıkarak Avrupa’ya göre daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde her yıl yaklaşık 500 bin insanda meningokokal hastalık ortaya çıkıyor ve 50 bin kişi hayatını kaybediyor.
SİGARA DUMANINA MARUZ KALMAK RİSKİ ARTTIRIYOR
Menenjit’ten korunmak için kalabalık ortamlardan uzak durmak gerekiyor. Çeşitli bağışık sistemi hastaları, dalağı alınanlar veya dalağı çeşitli hastalıklar nedeniyle işlev görmeyenler risk grubunda bulunuyor. Ayrıca viral üst solunum yolu enfeksiyonu geçirenler ile birlikte aktif veya pasif sigara dumanına maruz kalanlar meningokokal hastalığa daha yatkın olabilir.
TEK KORUNMA YOLU AŞI
Türkiye’de en çok 5 yaş altı çocuklarda görülen meningokokal hastalıktan korunmanın bilinen en etkin yoluı aşıdan geçiyor. Son nesil olarak değerlendirilen, en sık hastalığa sebep olan beş Neisseria meningitidis mikrobunun alt türünden, aşı geliştirilebilinen 4’üne karşı etkin koruma sağlayan (dört değerlikli) aşıların yakın zamanda Türkiye’de de kullanılmaya başlanması bekleniyor.
Yeni Şafak