Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası, ilaçlarını 2 aydan beri kullanmayan ya da raporlu olsa dahi ilk kez tedaviye başlayacak hastalara Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’nun yeni bir düzenleme yaptığını duyurdu.
Sendikanın eczacılara yaptığı uyarıya göre SGK, Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) değişiklik yaparak, raporlu hastalara da ilaç kısıtlamasına gitti. Bundan sonra ilacınızın dozu azalırsa ya da yeni hastalık teşhisi konulursa SGK ilacın kullanıldığına emin olana kadar sadece bir kutu ilaç verecek. Tebliğde olmadığı halde uygulamayı genişleten SGK’nın düzenlemesine göre reçetede yazan ilacın bir aylık küçük ambalajı yoksa vatandaş eşdeğerini almak zorunda kalacak.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı (TEİS) Eczacı Nurten Saydan, 28 Ocak’tan itibaren uygulanmaya başlayan tebliğ değişikliğinin ayrıntılarını anlattı. Saydan, "SGK son bir aydır ilacınızı nasıl kullandığınızı da takip etmeye başladı. Eğer ilacınızı kullanmazsanız sizin iyileştiğinizi düşünüyor ve yeniden sil baştan tedaviye başlamanızı öngörüyor. Vatandaşlarımıza duyurmak isteriz: İlk defa alacağınız raporlu veya raporsuz ilaçlarınızda SGK, sadece 1 aylık ilaç ödemektedir. Bu durum eczacılarınızın yarattığı bir sorun değildir, SGK tarafından dayatılan bir uygulamadır. Yaklaşık bir ay önce çıkarılan tebliğ değişikliğini en son 3 ay önce 3,5 milyon dolarlık yenileme yaptığı Medula provizyon sisteminde bir türlü hayata geçiremeyen SGK yüzünden sistemde hangisinin verileceğini sorgulatamayan eczacılarımız; hem ciddi fatura kesintilerine, hem de yine SGK’nın kamuoyuna bu konuda gerekli açıklamayı yapmaması yüzünden reçetesinde yazılı ilacı alamayan hastaların tepkisine maruz kalıyor. SGK adeta her eczacının bu bilgisayar siteminden daha yetenekli olmasını bekliyor." ifadelerini kullandı.
İlk defa alınacak veya kullanılan ilacın son 2 ay içinde yazdırılmadığı SGK’nın sadece 1 aylık olarak ödeme yaptığına dikkat çeken Saydan, "Bu durum eczacılarınızın yarattığı bir sorun değildir, SGK tarafından dayatılan bir uygulamadır. SGK uzay çağı bilgisayarlarının yapamadığını bizden ve sizden istiyor. Lütfen eczacınızı suçlamayın! Üstelik bu düzenleme; gerek hekimlerin yazdığı ilaç sayısına sınırlama getirilmesini kaldıran Danıştay kararına, gerekse yapılan uygulamaları eczane Medula sistemine kaydetmek zorunluluğunu kesin hükme bağlayan Yargıtay kararlarına da aykırıdır." diye konuştu.
Star