İlaçta yeni dönem başladı!

İlaç
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, bugünden itibaren yürürlüğe giren ilaçta taban fiyat uygulamasıyla SGK’nın, doktor ne yazarsa yazsın ‘ben ilacın en ucuzunu öde...
EMOJİLE

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, bugünden itibaren yürürlüğe giren ilaçta taban fiyat uygulamasıyla SGK’nın, doktor ne yazarsa yazsın ‘ben ilacın en ucuzunu öderim, geri kalan parayı hasta öder’ diyeceğini ifade ederek, ”Bu uygulama tahmin ediyoruz 15 kalemle kalmayacaktır. Böylelikle hastalar cebinden çok daha fazla para ödemeye katlanmak durumunda kalacaktır” dedi.

Kızılay,  AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, SGK’nın ilaçta taban fiyat uygulaması kapsamında mide ilaçları, antibiyotikler, tansiyon ilaçları gibi hastaların sıklıkla kullandığı ilaçların bulunduğunu söyledi.

Hastaların eczanelere geldiğinde muayene ücretinin yanı sıra katılım ücreti, ilaç katılım payı, reçete katılım payı ödediğine dikkati çeken Kızılay, ”Bir de eşdeğer fiyat farkı ödüyordu, üstüne eş değer fiyat farkının farkı diye yeni bir ödemeyi daha eklemiş oluyoruz. Böylece vatandaşın cebinden daha fazla miktarda para çıkmış oluyor” dedi. 

Kızılay, şunları kaydetti: ”İlaçta taban fiyat uygulamasıyla SGK’nın uygulamış olduğu sistemde hekim bir ilacı yazdı, eğer bu ilacın eş değeri varsa, muadili varsa, normalde SGK bu ilacın en ucuzunun yüzde 10 pahalısına kadarki rakamı ödüyordu. Geri kalan doktorun yazdığı ilacı alması halinde aradaki farkı hasta, eşdeğer ilaç farkı adı altında ödüyordu cebinden. Fakat bu yüzde 10’luk farkı 15 kalem ilaçta SGK, 1 Ekim’den itibaren kaldırmış oluyor. Dolayısıyla doktor ne yazarsa yazsın ‘ben  ilacın en ucuzunu öderim, geri kalan parayı hasta öder’ diyecek. Bunun anlamı şu; bugün itibariyle örneğin bir ilaçta 3 lira 30 kuruş fark ödeyecekse 4 lira 70 kuruş fark ödeyebilecek. Yani hastanın ödemiş olduğu fark ücretine yüzde 20-120 ile arasında bir zam bir artış geliyor”

Yerli sanayici de eczacılar da olumsuz etkilenecek

Bu uygulamadan yerli sanayinin ve eczacıların da etkileneceğini belirten Kızılay, ”Eş değerler ilaçlar genellikle yerli üreticinin eş değer olarak ürettiği ilaçlar, dolayısıyla burada bir fiyat rekabeti aslında gizli olarak isteniyor” ifadesini kullandı.

Hastanın ödeyeceği fiyatın artması üzerine eczacı ile hasta arasında tartışmalar, sorunlar çıkabileceğine de dikkati çeken Kızılay, hastada, sanki bu fiyat değişikliğini “eczacı yaptı” gibi bir algı meydana geleceğini iddia etti.

Taban fiyat uygulamasını doğru bulmadıklarını, uygulamadan vazgeçilmesi gerektiği belirten Kızılay, konunun tarafları olan eczacılarla, hekimlerle, hasta temsilcisi ve derneklerle konuşulması gerektiğini kaydetti.

”Eş değer kavramı sulandırılmış bir vaziyette”

Kızılay, ”Sadece bütçe tuzağıyla biz bu işleri çözemeyiz. Bu uygulama tahmin ediyoruz 15 kalemle kalmayacaktır, bir müddet sonra SGK, ‘bütün eş değer olan ilaçların en ucuzunu ödeyeceğim’ diyecektir. Böylelikle hastalar cebinden çok daha fazla para ödemeye katlanmak durumunda kalacaktır” görüşüne yer verdi.

SGK’nın eş değer ilaç tanımını doğru bulunmadıklarını, bunun bilimsel olmadığını belirten Kızılay, eş değer ilaç içindeki etken maddesi aynı olan, aynı miktarda olan, kutu ambalaj adedi de aynı olan ve referansla aynı özellikleri gösteren ilaca kendilerinin bilimsel eş değer tanımı yaptıklarını kaydetti.

Kızılay ”Ama eş değer kavramı şu anda sulandırılmış vaziyette. SGK’nın parayı daha az nasıl öderim diye ayarlanmış bir eşdeğer tanımı. Buna hiçbir şekilde katılmıyoruz ve doğru da bulmuyoruz” dedi.

Kronik hastalığı olanların reçeteyle ilaç alması

SGK Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan değişiklikle şeker, tansiyon gibi kronik hastalıkları olan vatandaşların mevcut raporlarıyla değil, reçete ile eczaneden ilaç almalarına dönük düzenlemeye ilişkin olarak da Kızılay, TEB ve eczacılar olarak rapor uygulamasına baştan beri karşı çıktıklarını söyledi.

Bunun hasta ile hekim arasındaki bağı koparan, hastanın kullanmış olduğu ilacın neticesinin hekim tarafından takip edilemediği bir aşama olduğunu düşündüklerini ifade eden Kızılay, şöyle devam etti: ”Onun için de biz devam reçetesi uygulamasının kaldırılmasını talep eden kurumuz, çünkü sizin bir kronik rahatsızlığınız var. Bu rahatsızlığınız nedeniyle doktor size bir defa ilaç yazıyor. Ondan sonra gidiyorsunuz, 6 ay ,1 yıl daha doktoru görmüyorsunuz, biz bunun doğru olmadığını düşünüyoruz. Çünkü bu hastanın kullandığı ilaç belki o hastanın tansiyonunu bir müddet sonra düşüremeyebilecek. Başka ilaçları değiştirmek, denemek gerekebilecek. Bu hem kamu kaynaklarının israf edilmesine yol açacak bir uygulama, hem de hastanın hekimi arada sırada görerek, ilacıyla ilgili ya da hastalığıyla ilgili düzenlemenin kontrol edilmesi uygulanmasını ortadan kaldıran bir uygulamaydı. Biz eczacılar hiç bir zaman hekim ile hasta arasındaki bağın koparılmasını istemiyoruz. Bu açıdan bakıldığında devam reçetesi uygulamasının kaldırılmasının uygun olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda SGK doğru yaptı, ama şu anda 1 Ekim taban fiyat uygulaması da yanlıştır.”