İlaçta uygulanan yeni sistem neler getiriyor?

İlaç
1 Ekim’den itibaren sağlıkta pek çok konuyu düzenleyen Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki ilaç reçeteleri ödemeleri konusundaki değişiklik yürürlüğe girdi. Bu değişiklik birkaç gündür kamuoyunu...
EMOJİLE

1 Ekim’den itibaren sağlıkta pek çok konuyu düzenleyen Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki ilaç reçeteleri ödemeleri konusundaki değişiklik yürürlüğe girdi. Bu değişiklik birkaç gündür kamuoyunun gündeminde. İlaçta hastaların cebinden çıkacak katkı payı ödemelerinin artmasına neden olacağı ifade edilen bu uygulamanın aslında ne olduğu pek çok kişi tarafından bilinmiyor. Değişiklik hastanın cebinden çıkan parayı artıracak mı, yoksa ilaç harcamalarının düşmesine mi neden olacak.

ÖDEME BİÇİMİ DEĞİŞİYOR

Dün itibariyle yürürlüğe giren değişiklik temel olarak SGK’nın reçetedeki ilaçları ödeme yönteminde önemli bir değişiklik getiriyor. Akşam’ın haberine göre bu değişiklik ilk etapta bütün ilaçları kapsamıyor. Fakat ilerleyen dönemde bütün ilaçlar için de yeni ödeme yöntemine geçilmesi hedefleniyor.

ÜZERİNE % 10 KOYUYORDU

Eski uygulamada SGK, reçeteye yazılmış ilacın bir eşdeğeri var ise en ucuz eşdeğer ilacın bedelini ödüyordu. Hasta en ucuz eşdeğer ilacı tercih ederse ilaç için katkı payı ödemiyordu. Eğer hasta en ucuz eşdeğer ilaç yerine daha pahalısını almak isterse SGK hastaya en ucuz ilacın bedelinin üzerine yüzde 10 ekleyip ödeme yapıyordu. Yani en ucuz ilaç ile pahalı olan ilaç arasındaki farkı SGK en ucuz ilacın bedelinin üzerine yüzde 10 ekleyip karşılıyordu. Örneğin en ucuz ilaç 10 TL ise SGK daha pahalı ilacı tercih eden hastaya 11 TL ödüyordu. Hasta 15 TL’lik ilacı almak isterse aradaki 4 TL farkı kendi cebinden ödüyordu. Bu uygulama düzenlemede ‘bant fiyat’ olarak ifade ediliyor.

EN UCUZU KADAR ÖDEYECEK

SGK belirli ilaç gruplarında bahsettiğimiz bant fiyat uygulaması yerine taban fiyat uygulamasına dünden itibaren geçti. Yani artık SGK yalnızca en ucuz eşdeğer ilacın bedelini ödeyecek. En ucuz eşdeğer ilacı almak istemeyen hastaya bu ilacın yüzde 10’u kadar katkı yapmayacak.

YÜZDE 75’İ GEÇEMEYECEK

En ucuz eşdeğer ilacı alan hastanın cebinden yine ekstra bir para çıkmayacak. Ancak en ucuz olanı değil de, 15 TL’lik ilacı almak isteyen hastanın cebinden çıkan katkı payı bu kez 4 TL değil 5 TL olacak. SGK yetkilileri ilaçtaki artışın hiçbir ilaç grubunda iki katı bulmayacağını en fazla yüzde 75’lik bir artışın söz konusu olduğunu ifade ediyorlar.

İlaca 15 milyar lira gitti

SGK 2013 yılında 14 milyar 883 milyon 74 bin TL’yi ilaca harcadı. Yazılan toplam 338 milyon 21 bin reçete için bu rakam ödendi. Yani reçete başına 44 TL SGK tarafından karşılandı. Bu rakam 2010 yılında 48,77 TL seviyesindeydi. Reçete başına ortalama rakamda tasarruf sağlanmış durumda. Diğer yandan tamamen aynı sonucu doğuracağı ispatlanmış eşdeğer ilaçlardan daha pahalısını almak isteyene aradaki farkın ödenmemesi SGK açısından sadece tasarruf amaçlı değil, sağlık alanındaki dönüşüm amaçlı da önemli bir adım.